Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, μετά τις πιέσεις της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 o Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Τζιοβάνι Τρία, δήλωσε πως η Ρώμη εξετάζει διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συμφωνήσει με την Κομισιόν, αρκεί να μην βλάπτουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θα γίνουν σεβαστές.

Η Ιταλία είχε προτείνει προ ημερών στην Κομισιόν να κατεβάσει την πρόβλεψη για το έλλειμμα από το 2,4% του ΑΕΠ στο 2,1%, αλλά η πρόταση της δεν είχε γίνει δεκτή. Η Ιταλία δείχνει έτοιμη να προτείνει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 1,9% -2% Οι Ιταλοί έχουν τονίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε νέες περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη, με τον Π. Μοσκοβισί να υποστηρίζει πως η Κομισιόν ζητά να υπάρξει αποτέλεσμα που θα συμμορφώνει τον προϋπολογισμό με τους δημοσιονομικούς κανόνες και όχι μείωση των συντάξεων. «Δεν διαπραγματευόμαστε για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Εκεί είναι αρμοδιότητα της ιταλικής κυβέρνησης να κάνει τις δικές της επιλογές. Χρειαζόμαστε δεσμεύσεις που θα είναι αξιόπιστες».

Ο Μοσκοβισί επανέλαβε ότι υπάρχουν τα περιθώρια για να βρεθεί λύση, αλλά η Κομισιόν δεν πρόκειται να αποσύρει ακόμα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. «Το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο του G20 συζητήσαμε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία. Η προσέγγισή τους είναι διαφορετική και ο διάλογος μπορεί να μειώσει τη μεταξύ μας απόσταση. Χρειάζεται να προετοιμαστούμε, ώστε να τεθεί σε ισχύ η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο τέλος θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις».