Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης, η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς αναμενόταν να προχωρήσει στην ανάκληση των προσωρινών κρατήσεων και για τους οκτώ κατηγορούμενους στους οποίους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, καθώς, όπως αναφερόταν, δεν ευσταθεί το βασικό αδίκημα περί λαθρεμπορίας, πάνω στο οποίο στηρίχτηκε μεγάλο μέρος της δικογραφίας, αφού δεν υπάρχει νόμος που επιβάλλει δασμούς για τις συναλλαγές με την Τουρκία.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, για την αποφυλάκιση των οκτώ ανδρών δεν έχει δώσει η Εισαγγελία τη σύμφωνη γνώμη της. Στο έγγραφο της ανακρίτριας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που δημοσιεύει η εφημερίδα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
 
«Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεθνής Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω.
 
Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απάντηση της ΑΑΔΕ επικαλείται έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελειωνιακή παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό». 
 
Μετά από την εξέλιξη αυτή, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι οκτώ κατηγορούμενοι εξετάζουν την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής κράτησής τους. Στην περίπτωση που προχωρήσουν σε αυτή την κίνσηη, το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί εντός των επόμενων ημερών από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου. 
 
Κατά το δικαστικό ρεπορτάζ, υπάρχει «διαφορετική προσέγγιση» στην συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αποτυπώνει τη «νομική διάσταση απόψεων» που υπάρχει. 
 
Υπενθυμίζεται πως, στην αίτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας στην ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών εξ ονόματος του Ριχάρδου – Δημητρίου Μυλωνά του Ιωάννη, ο κατηγορούμενος ζητούσε από τις αρχές, μεταξύ άλλων, να «διορίσετε και εξετάσετε πραγματογνώμονα (εντός της αυριανής ημέρας), ήτοι ειδικό τελωνειακό υπάλληλο και δη του Τελωνείου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος που ασχολείται ειδικά με εξαγωγές χρυσού, σύμφωνα με τα άρθρα 183 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να αποσαφηνίσει με τις ειδικές του γνώσεις πώς γίνεται η διαδικασία της διασάφησης και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η καταβολή φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων και πώς αυτοί υπολογίζονται».