Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Φιλίπ ανακοίνωσε πως η αύξηση στον φόρο καυσίμων, που αναμενόταν να εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2019, αναστέλλεται για τουλάχιστον έξι μήνες. Η κυβέρνηση Μακρόν προχώρησε σε αυτή την ενέργεια λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Παράλληλα, ο Φιλίπ δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης για τους Γάλλους πολίτες. «Οι Γάλλοι που συμμετείχαν στα “κίτρινα γιλέκα” θέλουν να πέσουν οι φόροι και η δουλειά τους να τους πληρώνει. Αυτό είναι κάτι που επιθυμούμε και εμείς. Αν δεν μπορεί να γίνει κατανοητό αυτό που λέω, αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να πείσει τη Γαλλία, τότε κάτι πρέπει να αλλάξει. Θέλουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε δίκαια και αποτελεσματικά συνοδευτικά μέτρα».

Ωστόσο, σύμφωνα με το France24, τα «κίτρινα γιλέκα» δεν δείχνουν διάθεση να σταματήσουν τη διεκδίκηση περισσότερων μέτρων ελάφρυνσης από την κυβέρνηση του Μακρόν, στον οποίο έχει δοθεί το παρατσούκλι «πρόεδρος των πλουσίων» Ήδη, οδηγοί ασθενοφόρων και μαθητές έχουν ενσωματωθεί στο κίνημα, πραγματοποιώντας δικές τους διαδηλώσεις, ενώ σωματεία καλούν τους επαγγελματίες οδηγούς να ξεκινήσουν απεργία από τις 9 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ομάδες στο Facebook καλούν σε νέο διαδηλώσεων το ερχόμενο Σάββατο.

Ο εκ των εκπροσώπων του κινήματος, Benjamin Cauchy, δήλωσε ότι δεν αρκεί η αναστολή της αύξησης του φόρου των καυσίμων. «Οι Γάλλοι δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα, θέλουν ολόκληρη τη μπαγκέτα», ενώ ο Christophe Chalencon του κινήματος τόνισε πως «μας περνάνε για ηλίθιους».

Ο αναλυτής Philip Turle του France24, εκτίμησε πως τα «κίτρινα γιλέκα» θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις. «Θα έλεγα ότι το 99% από όσους συμμετέχουν στα “κίτρινα γιλέκα” και μίλησαν στα ΜΜΕ ξεκαθάρισαν ότι τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι αρκετά, καθώς θα μπορούσε να έχει δώσει πολλά περισσότερα. Μια λέξη του έκανε τη διαφορά και τα κατέστρεψε όλα: Η λέξη αναβολή. Νομίζω ότι αυτό έκανε τους διαδηλωτές να πιστεύουν ότι ο Μακρόν τους κοροϊδεύει. Έτσι λοιπόν λένε “Δεν πρόκειται να βγάλουμε τα γιλέκα μας γιατί σε έξι μήνες θα χρειαστεί να τα ξαναφορέσουμε”».

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκούν τα «κίτρινα γιλέκα» είναι ότι η γαλλική κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να κάνει νέες υποχωρήσεις. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Benjamin Griveaux, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει ο φόρος πολυτελείας, κάτι που ζητούσαν τα «κίτρινα γιλέκα», ανάμεσα σε άλλα. «Αν ένα μέτρο που έχουμε πάρει και αποδεικνύεται μη λειτουργικός, τότε θα τον αλλάξουμε δεν είμαστε ηλίθιοι».

Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο του Νίκου Σμυρναίου «Γαλλία: Tι είναι τα «κίτρινα γιλέκα» και γιατί εξεγείρονται»