Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, τον Ιούλιο του 2016 κατά τη διάρκεια υπαιθρίου φεστιβάλ στους δρόμους της Παμπλόνα, πέντε άνδρες, ανάμεσα τους πρώην αστυνομικός και πρώην στρατιωτικός, οδήγησαν σε διαμέρισμα 18χρονη κοπέλα και αφού την περικύκλωσαν έκαναν μαζί της σεξ χωρίς προφύλαξη. Κάποιοι από αυτούς βιντεοσκόπησαν το περιστατικό και το μοιράστηκαν σε γκρουπ του WhatsApp, δίνοντας στο γκρουπ την ονομασία «La manada» δηλαδή «αγέλη λύκων». Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η κοπέλα διατήρησε «παθητική ή ουδέτερη στάση» και είχε τα μάτια της κλειστά σε όλη τη διάρκεια.


Τα μέλη της «αγέλης λύκων»

Στη συνέχεια μετά από καταγγελία της κοπέλας οι πέντε άνδρες οδηγήθηκαν στη φυλακή. Τον Απρίλιο του 2018, μετά από δίκη που διήρκησε πέντε μήνες και ήταν κεκλεισμένων των θυρών με αιτιολογία την προφύλαξη της ταυτότητας του θύματος, το δικαστήριο της Ναβάρα καταδίκασε τους άνδρες για το έγκλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, που επισύρει ποινή 9 ετών αντί του εγκλήματος του βιασμού που επισύρει ποινή 14 ετών. Σύμφωνα με το τότε σκεπτικό του δικαστηρίου, αν και η κοπέλα «δεν είχε τη δυνατότητα να αντιδράσει», δεν υπήρξε βία ή εκφοβισμός, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον ισπανικό νόμο ώστε να θεωρηθεί η πράξη βιασμός.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου είχε προτείνει να επιβληθεί ποινή μεγαλύτερη των 20 ετών στους πέντε κατηγορούμενους. Μετά την απόφαση χιλιάδες Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους, με σύνθημα «δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός», ενώ οι δικηγόροι της κοπέλας κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης.

Τον Ιούνιο, μετά από κράτηση περίπου δύο ετών, οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 6.000 έκαστος. Η απόφαση για την αποφυλάκισή τους βασίστηκε στο γεγονός ότι η καταδίκη τους δεν είναι ακόμη οριστική, επειδή οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση και με βάση την ισπανική νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να παραμένουν φυλακισμένοι για πάνω από δύο χρόνια άνθρωποι που δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα.

Την Τετάρτη, λίγους μήνες μετά την έφεση, το δικαστήριο της Ναβάρα αποφάσισε να την απορρίψει με τρεις ψήφους κατά και δύο υπέρ, προκαλώντας εκ νέου μεγάλες αντιδράσεις ανάμεσα στους Ισπανούς. Σύμφωνα με την El País, οι δύο δικαστές που ζήτησαν να γίνει δεκτή η έφεση, τόνισαν ότι η υπόθεση πρέπει να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα λόγω σεξουαλικής επίθεσης, αδίκημα που περιλαμβάνει την κατηγορία του βιασμού, αντί της σεξουαλικής επίθεσης. Όπως επισήμαναν, η «αγέλη λύκων» κατά τη διάρκεια της επίθεσης «έστησαν παγίδα στο θύμα που πρακτικά δεν είχε καμία δυνατότητα να αντιδράσει και να δραπετεύσει».

Πολλοί Ισπανοί ξεχύθηκαν και πάλι στους δρόμους, με συνθήματα όπως «δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός» και «η δικαιοσύνη είναι σκατά». Ο επικεφαλής του κόμματος των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι το κόμμα του πρόκειται να φέρει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. «Λένε στις γυναίκες ότι αν δεν κλοτσήσουν, αν δεν φωνάξουν και δεν ρισκάρουν τη ζωή τους, τότε δεν έχουν βιαστεί. Πρόκειται να εισάγουμε σχετικό νομοσχέδιο που θα ξεκαθαρίζει ότι μόνο το “ναι” θα σημαίνει “ναι”».

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του ΤΡΡ «Αρκεί μια Σύμβαση για το τέλος της βίας κατά των γυναικών;»