Μετά τα νέα στοιχεία που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και συντείνουν στο ότι ο δολοφόνος του 63χρονου αλβανού εργάτη Πετρίτ Ζίφλε στα Δραγωτινά Λευκίμμης, ήταν ο 44χρονος Έλληνας που αποτελούσε ενεργό υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής, τα πολιτικά κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις για το περιστατικό. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τοποθετηθεί, όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 44χρονου από τα Δραγωτινά, Χρήστος Αρώνης, υποστηρίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «τα κίνητρα του δράστη, δεν ήταν ρατσιστικά», χωρίς όμως να επεξηγεί ποια ήταν ακριβώς, καθώς όπως επισημαίνει «η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο προανάκρισης και δεν του επιτρέπεται να μιλήσει». Ισχυρίστηκε ότι «τα κίνητρα θα ανακοινωθούν λίαν συντόμως και θα ανατρέψουν τα όσα έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα».

«Ρατσιστικό έγκλημα από μέλος της Χρυσής Αυγής»

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωση του ότι πρόκειται για ρατσιστικό έγκλημα από μέλος της Χρυσής Αυγής για το οποίο πρέπει να απονεμηθεί άμεσα δικαιοσύνη, ενώ προσθέτει πως η καταδίκη του ρατσιστικού μίσους πρέπει να συνοδεύεται από καθημερινή πάλη ενάντια στις εκφάνσεις του.

«Η στυγερή δολοφονία στη Λευκίμμη της Κέρκυρας του 63χρονου εργάτη Πετρίτ Ζίφλε είναι ένα ρατσιστικό έγκλημα από μέλος της Χρυσής Αυγής για το οποίο πρέπει άμεσα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Με το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, για μια ακόμη φορά, ότι η εγκληματική οργάνωση σπέρνει το μίσος, οπλίζοντας το χέρι ανθρώπων εναντίων ανθρώπων. Υπενθυμίζει, όμως, και την ευθύνη όλων μας να δυναμώσουμε τη μάχη απέναντι στο ρατσισμό και τον εθνικισμό και σε όσους καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία στην ελληνική κοινωνία. Και βέβαια η καταδίκη του ρατσιστικού και εθνικιστικού μίσους δεν πρέπει να γίνεται με μισόλογα και κατόπιν εορτής, αλλά να συνοδεύεται από τη διαρκή και καθημερινή πάλη ενάντια στις εκφάνσεις του».

«Οι χρυσαυγίτες υπερασπίζονται τα αφεντικά και τα κέρδη τους»

Το ΚΚΕ καταδίκασε τη δολοφονία του Αλβανού εργάτη γης στη Λευκίμμη, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν το ρόλο και τη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Λευκίμμης αλλά και της ανοχής που έδειχναν απέναντί της “κινήματα” και πολιτικές δυνάμεις.

«Η φασιστική και ρατσιστική ιδεολογία του μορφώματος της Χρυσής Αυγής επιχειρεί με κάθε τρόπο να δηλητηριάσει τη νεολαία και τους εργαζόμενους και στην περιοχή της Λευκίμμης. Ιδεολογία σύμφυτη με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας και που μοναδικούς εχθρούς βλέπει τους μετανάστες, τους αδύναμους και βέβαια τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές γιατί έτσι υπερασπίζονται τα αφεντικά, την εξουσία τους και τα κέρδη τους.

Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν το ρόλο και τη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Λευκίμμης, αλλά και της ανοχής που έδειχναν απέναντί της “κινήματα” και πολιτικές δυνάμεις. Ήμασταν αυτοί που ανοίξαμε την πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την παρουσία του χρυσαυγίτη βουλευτή στο Ποτάμι της Λευκίμμης, που τον καταγγείλαμε από το βήμα της συγκέντρωσης και που αρνηθήκαμε να τον νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας όταν οι διοργανωτές είπαν ότι “στον αγώνα τους δεν περισσεύει κανείς”.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της ΝΔ που με τις πολιτικές τους ρίχνουν νερό στο μύλο του φασισμού. Με “πυγμή” αντιμετωπίζουν καθαρίστριες που τις καταδικάζουν σε 15 χρόνια, αλλά η δίκη της Χρυσής Αυγής κρατάει για χρόνια.

Είναι απολύτως απαράδεκτη η τοποθέτηση του δημοσιογράφου κ. Ζηνιάτη σε χθεσινοβραδινή εκπομπή (03/12/2018) του τηλεοπτικού σταθμού “Start”, που επιχείρησε να συνδέσει τον φερόμενο ως δολοφόνο με το ΚΚΕ. Η προσπάθεια αυτή θυμίζει τα προβοκατόρικα δημοσιεύματα για το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα και έχει ως στόχο να εξισώσει το φασισμό με το σοσιαλισμό. Βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία όσοι προσπαθούν να σπιλώσουν το κόμμα που έδωσε και δίνει τη μάχη απέναντι στο φασισμό όχι με λόγια, αλλά με έργα.

Οι εργαζόμενοι του νησιού μας, οι άνεργοι, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την απομόνωση των φασιστών – ναζιστών από τους χώρους δουλειάς και κατοικίας, από σχολεία και σχολές, μέσα από το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, τους Αγροτικούς και Φοιτητικούς Συλλόγους, τα Μαθητικά Συμβούλια, όπως έγινε πριν λίγες μόνο μέρες στα σχολεία της χώρας. Να βρεθούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στη δράση, στον αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας μας κόντρα στη μοιρολατρία και την απογοήτευση, στην παραπέρα μείωση των απαιτήσεων, στα ψίχουλα που ονομάζουν “δίκαιη κατανομή” του πλούτου που παράγουμε.

Καταδικάζουμε κάθε εγκληματική ενέργεια που αποτελεί προϊόν της φασιστικής έκφρασης της αστικής πολιτικής. Κάθε προσπάθεια που στόχο έχει να απενοχοποιήσει το σύστημα που γεννά και θρέφει το φασισμό και τα μορφώματά του.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Με το ΚΚΕ για το δίκιο μας!».

Η ΛΑΕ απαιτεί «παραδειγματική τιμωρία»

Η ΛΑΕ αναφέρει ότι η στοχοποίηση και  δολοφονία του Πετρίτ Ζίφλε αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα της διάδοσης ενός σταδιακού εκφασισμού και καταγγέλλει πως ο δράστης έστησε «καρτέρι θανάτου» επειδή αυτό αντέδρασε σε ρατσιστικά και εθνικιστικά σχόλια που έκανε μέσα σε καφενείο.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει με αποτροπιασμό τη ρατσιστική δολοφονία του 63χρονου Αλβανού εργάτη γης Πετρίτ Ζίλφε, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στα Δραγωτινά Λευκίμμης,  στη νότια Κέρκυρα και ζητά την παραδειγματική τιμωρία του δράστη της. Όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη, ο 44 δράστης της δολοφονίας, ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος, έχει στενές σχέσεις με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή καθώς υπήρξε εκλογικός της αντιπρόσωπος στις τελευταίες εκλογές και πολλές φορές μέλος της «συνοδείας»  και του «κλιμακίου» της ΧΑ στη Λευκίμμη. Σκότωσε το θύμα του εν ψυχρώ, στήνοντας του «καρτέρι θανάτου» επειδή αυτό αντέδρασε σε ρατσιστικά και εθνικιστικά σχόλια που έκανε μέσα σε καφενείο.

Η στοχοποίηση και  δολοφονία του Πετρίτ Ζίλφε αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα της διάδοσης ενός σταδιακού εκφασισμού μέσα στην κοινωνία και έρχεται σε συνέχεια της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, της επανάληψης των ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος προσφύγων/μεταναστών και αντιφασιστών, καθώς  και της προσπάθειας διείσδυσης των φασιστικών και εθνικιστικών ιδεών μέσα στα σχολεία. Είναι αποτέλεσμα της βαθιάς σήψης που δημιουργούν οι κανιβαλικές πολιτικές των μνημονίων, που μετά την νεοφιλελεύθερη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν οδηγήσει απαξίωση του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς, σε δεξιά μετατόπιση και σε επανάκαμψη της φασιστικής και ναζιστικής βίας. Είναι επίσης αποτέλεσμα της ατιμωρησίας που εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, καθώς  και της υιοθέτησης μιας παγιωμένης εθνικιστικής και ρατσιστικής ατζέντας από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, που, για να εξυπηρετήσουν την εθνικιστική και ρατσιστική ρητορική που αναπτύσσουν, έκαναν πάνω από μια βδομάδα να αποκαλύψουν τη δολοφονία.

Καμία σπιθαμή ανοχής για τους φασίστες! Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία του δράστη της δολοφονίας του Πετρίτ Ζίλφε!

Η ΑΝΤΡΣΥΑ καλεί τους Κερκυραίους να αντιδράσουν

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπογραμμίζει ότι ο φερόμενος ως δράστης υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στα εκλογικά κέντρα της Λευκίμμης και μέλος των «κλιμακίων» της Χρυσής Αυγής, όταν αυτή επισκεπτόταν την περιοχή και τονίζει ότι δεν πρέπει να συγκαλυφθεί άλλο ένα στυγερό έγκλημα του φασισμού και του ρατσισμού.

Ο φασισμός και ο ρατσισμός δολοφονούν…

Η στυγερή δολοφονία του 63χρονου εργάτη γης Petrit Zifle στη Λευκίμμη δεν έγινε ούτε για προσωπικές ούτε για οικονομικές διαφορές. Ο φερόμενος ως δράστης, ο οποίος ομολόγησε το έγκλημα και το αναπαρέστησε, είναι γνωστός για την πολιτική του ταυτότητα. Υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στα εκλογικά κέντρα της Λευκίμμης και μέλος των «κλιμακίων» της Χρυσής Αυγής, όταν αυτή επισκεπτόταν την περιοχή. Το έγκλημα είναι καθαρά ρατσιστικό, καθώς είχε προηγηθεί διαπληκτισμός θύματος και δράστη, μετά από ύβρεις του δράστη, σε καφενείο του χωριού, καθώς και ξεκάθαρη απειλή του απέναντι στο θύμα για τη ζωή του.

Η δολοφονία αυτή έπεται ως κλιμάκωση της δράσης της Χρυσής Αυγής στην περιοχή (ιδιαίτερα στο χωριό του δράστη). Ταυτόχρονα,   είναι πολιτικό παρεπόμενο της ύποπτης αδιαφορίας για την εμπλοκή της εν λόγω (εγκληματικής) οργάνωσης στα κινηματικά δρώμενα της περιοχής.  Η φράση αποδοχής της Χρυσής Αυγής «τίποτα δεν μυρίζει, παρά μόνο το ποτάμι»  έχει στοιχειώσει τις συνειδήσεις των πολιτών της Λευκίμμης, ως απάντηση στο «κάτι μυρίζει», για την παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής σε συγκέντρωση- διαδήλωση στο Ποτάμι της Λευκίμμης. Κατά το ίδιο διάστημα  από τότε υβρίζονται και απειλούνται όσοι  τόλμησαν να επισημαίνουν τη δράση της, ενώ άλλοι κάτοικοι της Λευκίμμης, υπό το κράτος του φόβου και των απειλών, αρνούνται να τοποθετηθούν.

Η αδυναμία αυτή της περιθωριοποίησης των φασιστών από την τοπική κοινωνία, έδωσε τη δυνατότητα στις διοικήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας να καταγγέλλουν συλλήβδην ως «ακροδεξιό» και «φασιστικό» το κίνημα που αναπτύσσεται στη Λευκίμμη. Η εμμονή τους να αυτοαποκαλούνται «Αριστερά» και η παράνομη και άδικη στάση τους να μετατρέψουν τη Λευκίμμη σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο ενισχύει τα ακροδεξιά κηρύγματα. Την ίδια ώρα, άλλα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου», αρνούνται να εμπλακούν στην υπόθεση της Λευκίμμης, αφήνοντας την κοινωνία στο έλεος των ύβρεων και των απειλών, προσβλέποντας σε εκλογικά οφέλη.

Η υπόθεση ενδέχεται να οδηγηθεί σε συγκάλυψη λόγω του φόβου ή της συντονισμένης προσπάθειας να μετατραπεί σε «επίλυση προσωπικών διαφορών». Εμείς, καλούμε τους συγχωριανούς του «κυρίου Πέτρου», του Αλβανού εργάτη που πλήρωσε με τη ζωή του, να μιλήσουν. Καλούμε τους δημοκρατικούς Λευκιμμιώτες να απομονώσουν και τη Χρυσή Αυγή και όσους κάλυψαν τη δράση της το προηγούμενο διάστημα. Καλούμε τους Κερκυραίους να αντιδράσουν στην προσπάθεια φασιστικοποίησης ολόκληρης της κοινωνίας. Να μην επιτραπεί να συγκαλυφθεί άλλο ένα στυγερό έγκλημα του φασισμού και του ρατσισμού!

«Βαθιά θλίψη» και στήριξη στην αστυνομία από Κίνημα Αλλαγής

Το ΚΙΝΑΛ εξέφρασε βαθιά θλίψη και αποτροπιασμό για τη δολοφονία του 63χρονου εργάτη, αποδίδοντας παράλληλα τα εύσημα στην ελληνική αστυνομία που έπραξε με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα το καθήκον της.

«Εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη και αποτροπιασμό για τη δολοφονία του Αλβανού συμπολίτη μας, Petrit Zifle. Την ώρα που δικάζονται στο Εφετείο οι δολοφόνοι του “μετανάστη με το ποδήλατο” Σαχτζάτ Λουκμάν, ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του, θύμα του ρατσιστικού δηλητηρίου που έχει διαχυθεί στην κοινωνία μας. Αυτή τη φορά στην Κέρκυρα. Ο φερόμενος 44χρονος δράστης, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, σχετίζεται με το χώρο της Χρυσής Αυγής. Η Ελληνική Αστυνομία έπραξε με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα το καθήκον της. Ήρθε η ώρα της απονομής της δικαιοσύνης. Η προστασία της οικογένειας του θύματος είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας».

Διαβάστε εδώ τα όσα δήλωσε μέλος της Πρωτοβουλίας Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη στο ΤΡΡ