Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα, χιλιάδες πολίτες αναμένεται να βρεθούν για μια ακόμη φορά στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη του και να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία.

Στην Αθήνα στις 12:00 πραγματοποιείται στα Προπύλαια η μαθητική διαδήλωση. Στη συγκέντρωση καλούν μεταξύ άλλων η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας», η «Μαθητική Αντίσταση» και η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση».  Στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση των αντιεξουσιαστών που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια και θα καταλήξει στα Εξάρχεια. Στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Στη Θεσσαλονίκη η μαθητική διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 στην Καμάρα, ενώ αυτή των αντιεξουσιαστών θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 επίσης στην Καμάρα. Στις 12 θα πραγματοποιηθούν μαθητικές διαδηλώσεις σε Πάτρα, Μυτιλήνη, Καρδίτσα, Γιάννενα, Βόλο, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Χανιά.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί θα βρεθούν στους δρόμους, ενώ drones της ΕΛ.ΑΣ. θα πραγματοποιούν συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Ο Αίαντας, που έκανε την εμφάνισή του στην επέτειο του Πολυτεχνείου, θα βρίσκεται και πάλι σε κοντινή απόσταση από τα Εξάρχεια και θα επέμβει και πάλι, αν κριθεί αναγκαίο.

Χρονικό: Οι αντιδράσεις των πολιτών και το όργιο αστυνομικής βίας

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο δεκαπεντάχρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο αστυνομικός, όπως αποδείχτηκε στο ακροατήριο, σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε σε ευθεία μια παρέα παιδιών στα Εξάρχεια, πετυχαίνοντας τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στο στήθος.

Η δολοφονία του Αλέξανδρου επιχειρήθηκε αρχικά να παρουσιαστεί διαφορετικά από την αστυνομία. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για συμπλοκή μεταξύ αστυνομίας και περίπου 30 αναρχικών. Ο Κορκονέας και ο συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης αρχικά ισχυρίστηκαν ότι βρέθηκαν αμυνόμενοι και ότι ο Κορκονέας πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και μία στον έδαφος. Από τη βαλλιστική και την ιατροδικαστική έκθεση φάνηκε ότι η βολή του Κορκονέα ήταν ευθεία, στόχευσε τον Αλέξανδρο, εξοστρακίστηκε στο έδαφος δίπλα του και τον πέτυχε στην καρδιά, προκαλώντας ακαριαία τον θάνατό του. Παρά τις αρχικές προσπάθειες να υποβαθμιστεί το θέμα, τα κοινωνικά δίκτυα κάλυψαν το κενό που άφησαν τα συστημικά ΜΜΕ, μεταδίδοντας αναλυτικές πληροφορίες και ντοκουμέντα από το περιστατικό.

Η δολοφονία του διαδόθηκε σαν αστραπή σε ολόκληρη την χώρα, πυροδοτώντας ένα κύμα διαδηλώσεων από το ίδιο βράδυ. Την επόμενη μέρα ξεκίνησαν οι καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αργότερα σχεδόν σε όλη την χώρα. Κλειστές έμειναν την 7η Δεκεμβρίου και πολλές πανεπιστημιακές σχολές, αφού στα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ αποφασίστηκαν καταλήψεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης κήρυξε την 7η Δεκεμβρίου ημέρα πένθους.

Η είδηση της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου δημιούργησε ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας, που εκφράστηκε σε όλη τη χώρα με διαδηλώσεις μαθητών ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας. Στους δρόμους την επόμενη ημέρα κατέβηκαν επίσης οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, που κήρυξαν 24ωρες απεργίες.

Την 7η Δεκεμβρίου οι αντιδράσεις ήταν κυρίως μαθητικές και φοιτητικές. Από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου πολλά αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα, αλλά ο κύριος όγκος των διαδηλώσεων επιδόθηκε σε συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας,  με μαθητές να ξαπλώνουν γυμνοί σαν πτώματα στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ και να κάνουν προσφορά λουλουδιών στους αστυνομικούς.

Εκτός της Ελλάδας, διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής καταστολής οργανώθηκαν επίσης στη Λευκωσία, την Πάφο, στο Λονδίνο στο Βερολίνο, στη Μπολόνια, στη Βενετία, στη Νέα Υόρκη, σε πόλεις της Αυστραλίας και στην Κωνσταντινούπολη.

Από το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, το πλήθος των αγανακτισμένων άρχισε να συμπληρώνεται από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου τα κόμματα της Αριστεράς, αριστερές οργανώσεις και φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν τον κόσμο σε προπύλαια και στην Ομόνοια. Η πορεία πέρασε από το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και ολοκληρώθηκε στον Εθνικό Κήπο.

Μετά το πέρασμα της πορείας ξεκίνησαν γενικευμένες συγκρούσεις και καταστροφές σε καταστήματα, τράπεζες και ξενοδοχεία, οι οποίες επεκτάθηκαν το βράδυ σε πολλές περιοχές του κέντρου αλλά και στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας. Η γενίκευση των ταραχών δημιούργησε φήμες για επιβολή του άρθρου 48 του Συντάγματος για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εθνικής ανάγκης, την οποία διέψευσε το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά από έκτακτη κυβερνητική επιτροπή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμεινε στο φρουρούμενο προεδρικό μέγαρο για λόγους ασφαλείας μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της ιδιωτικής του κατοικίας στην Αθήνα.

Η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ήταν ημέρα της κηδείας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, όπου παρευρέθηκαν χιλιάδες κόσμου. Μετά την κηδεία σημειώθηκαν επεισόδια πετροπόλεμου στην ευρύτερη περιοχή, κατά τα οποία τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων. Αστυνομικοί της Ομάδας Ζ πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα. Οι συγκρούσεις και τα επεισόδια συνεχίστηκαν το ίδιο βράδυ σε πολλές πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στην Πάτρα, τη Λάρισα, την Κοζάνη, τη Μυτιλήνη, καθώς και στην Κρήτη.

Μέσα στο γενικότερο χάος και δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα βίας από κουκουλοφόρους διαδηλωτές, αλλά και από αστυνομικούς. Αντιδράσεις προκάλεσαν φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν με αστυνομικούς να προτάσσουν τα όπλα τους και ακόμη και να τα χρησιμοποιούν ρίχνοντας βολές στον αέρα, ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό δικογραφίας έναντι τουλάχιστον δύο αστυνομικών.

Ερωτηματικά διατυπώθηκαν για την ταυτότητα των κουκουλοφόρων που παρεισφρέουν στις διαδηλώσεις και προκαλούν φθορές, μετά από φωτογραφικό ντοκουμέντο που διακινήθηκε στο Διαδίκτυο. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα στις 11/10/2008, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες που απεικονίζουν κουκουλοφόρους και άντρες με πολιτικά που κρατούν σιδηρολοστούς και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα εντός του αστυνομικού κλοιού στο κέντρο της Αθήνας. Το ρεπορτάζ βασίστηκε και στη μαρτυρία του Θεοδώρου Μαργαρίτη, μέλους της πολιτικής γραμματείας του τότε Συνασπισμού (ΣΥΡΙΖΑ), σύμφωνα με την οποία κατά τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ παρατήρησε ομάδα 5 ανθρώπων με κουκούλες και πέτρες στα χέρια, οι οποίοι όταν τους ζητήθηκαν ταυτότητες ετράπησαν σε φυγή. Το αρχηγείο της αστυνομίας διέψευσε την παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών στις διαδηλώσεις, καθώς κάτι τέτοιο το απαγορεύει ο κανονισμός. Αναγνώρισε την παρουσία ανδρών με πολιτικά με στόχο τη διενέργεια συλλήψεων και διέταξε έρευνα για τους κουκουλοφόρους.

Άμεση αποφυλάκιση Σαραλιώτη – Ισόβια σε Κορκονέα

Στις 24 Αυγούστου 2009 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών διέταξε την παραπομπή των δύο ειδικών φρουρών στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, προκειμένου να δικαστούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ο Κορκονέας και για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ο Σαραλιώτης.

Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αποτελούμενο από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους, έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών (ψήφοι 6-1). Και οι δυο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, αλλά μετά από ένα χρόνο ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η «ακατάσχετη επιθυμία του Επαμεινώνδα Κορκονέα να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του» ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Λάσπη κατά του Γρηγορόπουλου από την πλευρά Κορκονέα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», η δίκη σε δεύτερο βαθμό των Κορκονέα και Σαραλιώτη, για τη δολοφονία του συνεχίζεται στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας με αργούς ρυθμούς. Οι δικηγόροι του Κορκονέα προσπαθούν να παρουσιάσουν τον δολοφονημένο Γρηγορόπουλο ως συνειδητοποιημένο αναρχικό, προκειμένου να «σπάσουν» την ποινή των ισοβίων.

Οι αναφορές στα Εξάρχεια ως μια «ιδιαίτερη» περιοχή της Αθήνας όπου τα επεισόδια αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, η προσπάθεια να διογκωθεί η όποια αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών εκείνη τη νύχτα, η αμφισβήτηση αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυριών, η εμφάνιση μαρτύρων κατηγορίας ως αναξιόπιστων λόγω «πολιτικών και ιδεολογικών ιδεοληψιών», αποτελούν στοιχεία υπερασπιστικής τακτικής που εμφανίζονται από την αρχή της εκδίκασης της υπόθεσης.

Στόχος της συγκεκριμένης τακτικής είναι η ανάδειξη ελαφρυντικών στοιχείων και η αντιστροφή του αρχικού αρνητικού κλίματος, ώστε να σπάσει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης μετά από λίγα χρόνια, καθώς βρίσκεται ήδη 10 χρόνια στη φυλακή.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεχιστεί η ανάγνωση και ο σχολιασμός εγγράφων, ενώ από την πλευρά της έδρας γίνονται κάθε φορά συστάσεις προς παράγοντες της δίκης για αποφυγή απουσιών που οδηγούν σε αναβολές, καθώς η έλλειψη κενών ημερομηνιών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για σύντομη ολοκλήρωσή της.

Παρακολουθήστε το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα του Στέλιου Κούλογλου για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο