Σύμφωνα με πληροφορίες του France24, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να μην συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2019 το μέτρο της αύξησης του φόρου στα καύσιμα. Μετά τις πιέσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» η κυβέρνηση ανακοίνωσε προ ημερών δια στόματος του πρωθυπουργού Εντουάρντ Φιλίπ ότι το μέτρο θα ανασταλεί μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Ωστόσο, οι εντεινόμενες αντιδράσεις και η δυσαρέσκεια του κόσμου οδήγησαν τον Μακρόν να μην εφαρμόσει το μέτρο εντός του 2019, χωρίς να δίνονται διευκρινήσεις για το αν και πότε τελικά θα εφαρμοστεί.

Ο Φιλίπ δήλωσε την Πέμπτη ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή για να συζητήσει σχετικά με άλλες διεκδικήσεις των πολιτών. «Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο και το απέδειξε με το να μην συμπεριλάβει την αύξηση του φόρου στον προϋπολογισμό του 2019».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπενζαμίν Γκριβό, ζήτησε με τη σειρά του να επικρατήσει ψυχραιμία και ισχυρίστηκε ότι δεν είναι η στιγμή για πολιτική αντιπαράθεση. «Οι στιγμές που ζούμε δεν προσφέρονται για πολιτική αντιπαράθεση, είναι η στιγμή να ενδιαφερθούμε για τη Δημοκρατία. Ο πρόεδρος έχει καλέσει με σαφή και ρητό τρόπο να επικρατήσει η ψυχραιμία».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μακρόν ξεκαθάρισε στους υπουργούς του πως δεν πρόκειται να επαναφέρει τον φόρο πολυτελείας, κάτι που αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων». Σημειώνεται ότι ο Γκριβό είχε αφήσει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο.

Μετά τις αλυσιδωτές διαδηλώσεις που συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου, οι Γάλλοι δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις.  Ήδη, οδηγοί ασθενοφόρων και μαθητές έχουν ενσωματωθεί στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», πραγματοποιώντας δικές τους διαδηλώσεις, ενώ σωματεία καλούν τους επαγγελματίες οδηγούς να ξεκινήσουν απεργία από τις 9 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ομάδες στο Facebook καλούν σε νέο διαδηλώσεων το ερχόμενο Σάββατο.

Οι μαθητές έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεκάδες λύκεια λειτουργούν με προβλήματα ή είναι αποκλεισμένα σήμερα στη Γαλλία, με μαθητές να βάζουν φωτιές έξω από σχολεία, καθώς στρέφονται κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Διαδηλώσεις για την επόμενη εβδομάδα προανήγγειλε και το μεγαλύτερο συνδικάτο αγροτών στη Γαλλία, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα «κίτρινα γιλέκα».

Οι διαθέσεις των πολιτών προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στον Μακρόν. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή, «έχουμε λόγους να φοβόμαστε ακόμα μαζικότερο κύκλο βίας». Σύμφωνα με μια εκ των εκπροσώπων του κινήματος, η απόφαση Μακρόν για τον φόρο στα καύσιμα ήρθε πολύ αργά και πλέον δεν μπορεί να ανακόψει το ρεύμα τους. «Η απόφαση του Μακρόν δυστυχώς άργησε πολύ. Ήταν στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν πιστεύω πως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις επιδιώξεις του κινήματος».