Όπως αναφέρει το investing.com, επικαλούμενο το Reuters, o Σαλβίνι δεν δείχνει διατεθειμένος να μειωθεί κατά πολύ η πρόβλεψη για το έλλειμμα στον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό του 2019. Οι προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ, ωστόσο η Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς παραβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια η ιταλική κυβέρνηση πρότεινε να φτάσει το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ, με την Κομισιόν να απορρίπτει και αυτή την πρόταση. Παρά το ότι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι η Ιταλία δείχνει πρόθυμη να πέσει στο 1,9%, ο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί μεγάλη μείωση σε σχέση με το 2,4%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως και ο Ντι Ματέο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων δείχνει αρνητικός στη μεγάλη μείωση. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν πιέζει από την αρχή προκειμένου ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάσει στο 1%.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά. Υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι η Ιταλία θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. «Είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Λέω στους Ιταλούς φίλους μου: Μπορείτε να έχετε ό,τι θέλετε εντός του πλαισίου συμφωνίας. Θέλετε ευελιξία; Θα την έχετε. Όμως ξεκαθαρίζω ότι δεν μπορώ να αγνοήσω τους κανόνες. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνετε έξτρα προσπάθεια».

Η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει στην Ιταλία ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις σχετικά με τον προϋπολογισμό, θα εκκινήσει διαδικασίες προκειμένου να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε πρόστιμο ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.