Η υπαναχώρηση που προδιαγράφεται μέσω στελεχών του Ποταμιού αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν κατά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και δημοσιεύματα που σημειώνουν την γραμμή προσέγγισης με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Σταύρος Θεοδωράκης, βρέθηκαν στο στόχαστρο του επικεφαλής του Ποταμιού, αλλά και του πρωθυπουργικού γραφείου, αποτυπώνοντας τις έντονες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα, εβδομάδες πριν την στιγμή που η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Νέα Σελίδα γίνεται λόγος για «δύο μυστικές συναντήσεις» μεταξύ του Στ. Θεοδωράκη και του Κ. Μητσοτάκη το περασμένο καλοκαίρι στα Χανιά, οι οποίες φέρονται να άλλαξαν τη στάση του Ποταμιού αναφορικά με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας φέρεται να προσφέρει στον επικεφαλής του Ποταμιού εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς και πιθανή υποργοποίηση, ως αντάλλαγμα για την στάση του Ποταμιού κατά την ψηφοφορία της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται σε «σενάριο» κατά το οποίο, το Ποταμί θα ψηφίσει μεν τη συμφωνία, αλλά ζητώντας από το Μέγαρο Μαξίμου τη διενέργεια άμεσων εκλογών ως αντάλλαγμα, παρέχοντας «υπηρεσίες» έτσι στη Νέα Δημοκρατία, που συνεχίζει να ζητά προσφυγή στις κάλπες.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση του Στ. Θεοδωράκη, που ανάρτησή του στο twitter απάντησε πως «Το ρεπορτάζ στη “Νέα Σελίδα” έχει σοβαρά κενά. Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και 1 μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και 2 ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι. Αχ… Κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν απ τις παλιές σελίδες. ΔΕΝ παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι!».

Σημειώνεται πως Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός από την πλευρά του Ποταμιού, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να στηρίξουν τη συμφωνία, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γιώργος Μαυρωτάς εμφανίζονται θετικοί, ενώ ο Σπύρος Δανέλλης έχει ξεκαθαρίσει πως θα την στηρίξει.

Επί της ουσίας

Το ίδιο δημοσίευμα ωστόσο, και παρά την αντίδραση αυτή του επικεφαλής του Ποταμιού, πυροδότησε και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που με ανακοίνωση του τον κάλεσε να πάρει σαφή θέση ξεκαθαρίζοντας εάν ισχύει η δέσμευση του πως το Ποτάμι θα στηρίξει τη συμφωνία, αφού μέχρι πρόσφατα η θέση του Στ. Θεοδωράκη ήταν πως είναι μία «καλή συμφωνία».

«Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δυο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε» τονίζει το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ στην συνέχεια ζητάει από τον Στ. Θεοδωράκη ξεκάθαρη θέση.

«Ωστόσο θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας» σημειώνεται.

«Ο Σταύρος δεν είναι από τους παλιούς αρχηγόύς»

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή και θα είμαι εκεί» δήλωσε μετά από όλα τα παραπάνω ο επικεφαλής του Ποταμιού στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης την Κυριακή, υποστηρίζοντας πως το κόμμα του θα αποφασίσει όταν η Συμφωνία φτάσει στην ελληνική Βουλή για τη στάση που θα τηρήσει.

«Το Ποτάμι δεν είναι από τα παλιά κόμματα. Και ο Σταύρος δεν είναι από τους παλιούς αρχηγούς. Δεν παζαρεύουν, δεν διαπραγματεύονται τις αρχές τους και κινούμαστε πάντοτε με τη σκέψη στο πατριωτικά καλό και όχι στο κομματικά καλό. Δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει – και σε αυτό θα επιμείνουμε – να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό και με πολλά χαμόγελα μέλλον» δήλωσε κατά την ομιλία του, ενώ συμπληρώνοντας πως «αυτή είναι η σκέψη μας και με αυτές τις σκέψεις θα πορευτούμε στις αποφάσεις μας στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα».

Σημειώνεται πως μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, προχώρησε σε αντίστοιχη δήλωση μιλώντας στο ρ/σ News 247.

«Από την αρχή είχαμε πει ότι απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει θετική προδιάθεση, ότι με τα σημερινά δεδομένα θα την στηρίξουμε. Οι πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ ήταν εκτός του πλαισίου της συμφωνίας, η επανόρθωση έγινε επειδή του τράβηξαν το αυτί από τον ΟΗΕ. Σημασία έχει να ερμηνεύουμε με τον ίδιο τρόπο τη συμφωνία, αλλιώς δεν θα είναι βιώσιμη. Ηδη ακούγονται πολλά για ερμηνευτική δήλωση και πρόσθετα πρωτόκολλα. Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα πράγματα, οι διαφορές στην ερμηνεία της συμφωνίας θα εμποδίσουν τη βιωσιμότητά της» ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε πως «όταν έρθει η ώρα της κύρωσης θα τα σταθμίσουμε όλα».