Ο νεός νόμος, που προωθεί η ουγγρική κυβέρνηση στα πλαίσια της «μεταρρύθμισης» του Εργατικού Δικαίου, θα σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν σχεδόν δύο έξτρα ώρες την ημέρα ή αλλιώς μία επιπλέον μέρα τη βδομάδα.

Η κυβέρνηση, που είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αυξήσει τις υπερωρίες και το 2017, υποστηρίζει ότι το κανονικό ωράριο θα παραμείνει στις 40 ώρες την εβδομάδα και ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για τις υπερωρίες τους, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ως «ευκαιρία για όποιον θέλει να δουλέψει και να κερδίσει περισσότερα». Τα συνδικάτα απο την πλευρά τους απαντούν πως μια νέα αύξηση θα οδηγήσει πρακτικά σε ως και 800 ώρες υπερωριακής απασχόλησης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον προγραμματισμό της ζωής, αλλά ακόμα και την υγεία των εργαζομένων, ενώ καταγγέλλουν ότι ήδη οι περιπτώσεις απλήρωτων υπερωριών στη βιομηχνία και στο μεπόριο είναι πάρα πολλές.

Όπως μεταφέρει το katiousa.gr, στην ανακοίνωση των συνδικάτων αναφέρεται: «Οι κυρίαρχοι ξεκίνησαν μια επίθεση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Θέλουν να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους σε 50 μέρες υπερωριακής απασχόλησης, να φέρουν το δημόσιο τομέα σε ακόμα δυσκολότερη θέση και βρίσκεται σε κίνδυνο η ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας».

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι  New York  οι ώρες υπερωριακής εργασίας δε θα υπολογίζονται πλέον εντός ενός έτους, αλλά εντός τριών, ενώ οι αμοιβές για τις υπερωρίες θα συμφωνούνται μόνο μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, ακυρώνοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ τα συνδικάτα έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με το Reuters, χιλιάδες Ούγγροι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη το περασμένο Σάββατο, ενώ διαδηλώσεις και απεργίες αναμένονται τις επόμενες μέρες.