Η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις προς την Ιταλία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της και να υποχωρήσει στο πλάνο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. Σύμφωνα με το Reuters, o πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υπογράμμισε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να τηρούνται από όλους. «Οι κανόνες της σταθερότητας και της ανάπτυξης πρέπει να τηρούνται από όλους. Ελπίζω ότι η ιταλική κυβέρνηση θα καταφέρει να προσαρμόσει τα πλάνα για τον προϋπολογισμό της».

Η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει στην Ιταλία ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις σχετικά με τον προϋπολογισμό, θα εκκινήσει διαδικασίες προκειμένου να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε πρόστιμο ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ, ωστόσο η Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς παραβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια η ιταλική κυβέρνηση πρότεινε να φτάσει το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ, με την Κομισιόν να απορρίπτει και αυτή την πρόταση. Παρά το ότι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι η Ιταλία δείχνει πρόθυμη να πέσει στο 1,9%, ο  υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί μεγάλη μείωση σε σχέση με το 2,4%.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, Σαλβίνι, συνεχίζει να φέρνει αντιρρήσεις στις πιέσεις της ΕΕ, επισημαίνοντας πως  η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει ρεαλιστικά κριτήρια. «Οι άνθρωποι που συναντώ στον δρόμο  δεν συζητούν για το αν το έλλειμμα θα είναι στο 2,4% ή στο 2,5%. Συζητούν για δουλειές και συντάξεις. Πράγματα ρεαλιστικά, πράγματα στην καθημερινότητα τους».

Σημειώνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έλαβε το βράδυ της Παρασκευής ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή της Ρώμης, η οποία ήταν συνδεδεμένη με την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019. Η Γερουσία αναμένεται να εξετάσει εντός της εβδομάδας τον προϋπολογισμό. Συνολικά 330 βουλευτές αποφάσισαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ 219 εκφράστηκαν αρνητικά.