Όπως μεταδίδει το BBC, Η Μέι αναζητά στην Ευρώπη σανίδα σωτηρίας για να περάσει τη συμφωνία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Τη Δευτέρα  ματαίωσε την προγραμματισμένη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, φοβούμενη ότι το μέγεθος της αναμενόμενης ήττας της μετά την καταψήφιση ίσως να έθετε και ζήτημα πρόωρων εκλογών.

Η Μέι θα βρεθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με την Α. Μέρκελ,τον Ντ. Τουσκ, αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις πάνω στο κείμενο συμφωνίας του Brexit.

«Έχει ανακύψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα ζήτημα για το Brexit και αυτό είναι κάτι που μου προκαλεί πραγματικά εντύπωση, καθώς φαίνεται ότι προκύπτουν προβλήματα στο τέλος του δρόμου και ενώ ήδη συμφωνήσει. Θα συναντηθώ με την κυρία Μέι σήμερα το απόγευμα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα πάνω σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί. Ωστόσο, υπάρχει το περιθώριο να δοθούν περαιτέρω διευκρινήσεις και να ξεκαθαριστεί η ερμηνεία ορισμένων πραγμάτων. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν θα γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση της συμφωνίας».

Η Μέι και οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι οι νέες διαπραγματεύσεις δεν αποτελούν επιλογή και ιδιαίτερα οι διαπραγματεύσεις στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Ο Τουσκ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, αλλά ούτε και το δίχτυ ασφαλείας για τα σύνορα και ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος.

Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο “δίχτυ ασφαλείας” για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία), αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά. Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία».