Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «παρακολουθήσει με προσοχή την επίδραση των ανακοινώσεων που έκανε ο πρόεδρος» Μακρόν στο γαλλικό έλλειμμα και τους όρους χρηματοδότησής τους, δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί από την πλευρά της Κομισιόν, σημειώνοντας πως «είμαστε σε διαρκή επαφή με τις γαλλικές αρχές». Ο Π. Μοσκοβισί αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ στάση αναμονής τηρεί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που σημείωσε επίσης πως «παρακολουθούμε στενά τα πιθανά νέα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν ανακοινωθούν κανονικά και λεπτομερώς».
 
Ωστόσο, η επόμενη ημέρα των δηλώσεων Μακρόν βρήκε τη Γαλλία ακόμα πιο στριμωγμένη, αυτή τη φορά από τις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «τα μέτρα δείχνουν ότι θα υπάρξουν επιπλέον δαπάνες από τη γαλλική κυβέρνηση, που σημαίνει ένα υψηλότερο έλλειμμα το 2019 και εξασθένιση της οικονομικής θέσης». Όπως αναφέρεται, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν αναμένεται να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 8 με 10 δισ. ευρώ. «Οι γαλλικές εφημερίδες σημειώνουν σήμερα το πρωί ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα έλλειμμα 3,5% της Γαλλίας το 2019, που περιπλέκει τη συζήτηση στην Ευρωζώνη και δίνει σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, ένα επιχείρημα για υψηλότερο έλλειμμα» σχολιάζει ο αναλυτής της τράπεζας, Ράινερ Γκούντερμαν.
 
Ακόμη, σημειώνεται πως, ερωτηθείς αν το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διατηρηθεί κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπεται στην Ευρωζώνη, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι η Γαλλία έχει κάποιο περιθώριο δαπανών, αν δεν ληφθεί υπόψη μία εφάπαξ φορολογική έκπτωση που αυξάνει το έλλειμμα κατά 20 δισ. ευρώ το 2019.
 

Χλιαρή αντίδραση του Τύπου

 
Στο μεταξύ, οι γαλλικές εφημερίδες υποδέχθηκαν με μικτές αντιδράσεις τις διακηρύξεις του Γάλλου προέδρου, ενώ μια πρώτη δημοσκόπηση του Opinion Way, καταγράφει εξίσου μικτές τις αντιδράσεις του γαλλικού κοινού. 
 
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η «Liberation» τιτλοφορεί κάτω από την φωτογραφία του προέδρου:«Σας κατάλαβα- λίγο». Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα εξηγεί ότι «για μια ακόμα φορά τα κίτρινα γιλέκα θα διαπιστώσουν ότι η άρχουσα τάξη έχει ξεφύγει από κάθε θυσία».
 
«Ο Μακρόν κάνει παραχωρήσεις στα κίτρινα γιλέκα, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση ( στην πολιτική του), γράφει η «Le Monde». «Ανακοίνωσε πολλά άμεσα μέτρα για την αγοραστική δύναμη, αλλά δεν αποκηρύσσει τίποτα από την πολιτική του», προσθέτει.
 
«Μια κοινωνική στροφή για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη» (Ouest France), «αυτή τη φορά απάντησε» (Le Parisien), «Ανακοινώσεις -σοκ του προέδρου» (La Depeche), είναι μερικοί από τους πρωτοσέλιδους τίτλους δεξιών εφημερίδων. «Αγοραστική δύναμη, εθνική συζήτηση, νέο συμβόλαιο-Μακρόν» γράφει η Figaro, που θεωρεί ότι πλέον «η λογική απαιτεί να βγάλουν τα γιλέκα τους οι επαναστατημένοι».
 
Από την άλλη, με αυστηρή ματιά ο αριστερός Τύπος, «Χωρίς ν' αγγίξει τους πλουσίους» τιτλοφορεί η κομουνιστική L'Humanite προσθέτοντας πως «Χαλάρωσε λίγο τη θηλιά, παραδέχθηκε την αδικία στους μισθούς, έχουμε όμως δρόμο ακόμα…». «Το σκάνδαλο του Smic (κατώτατου μισθού) τιτλοφορεί η «La Marseillaise», και εξηγεί «Τα 100 επιπλέον ευρώ θα τα πληρώσει ο λαός. Ο Μακρόν αρνείται να επαναφέρει τον φόρο των πλουσίων (ISF) και να βάλει τους μετόχους να πληρώσουν. Θα χρειαστεί για τους εργαζόμενους να αυτοχρηματοδοτήσουν την αύξηση της αγοραστική τους δύναμης».
 

Κριτική και σε πολιτικό επίπεδο

 
Από τον πολιτικό χώρο, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής των Ανυπότακτων, ήταν αυτός που πρώτος, με το τέλος της ομιλίας του προέδρου, κάλεσε τα «κίτρινα γιλέκα» να συνεχίσουν το ερχόμενο Σάββατο την «πράξη V» της διαμαρτυρίας τους. Αντιδρώντας οι καταστηματάρχες που έχουν ταλαιπωρηθεί, τον κατηγόρησαν για «ανευθυνότητα».
 
Ο Ολιβιέ Φορ, γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος έγραψε στο Twitter ότι «ο νέος αυτός κόσμος είναι ο κόσμος του Σαρκοζί. Οι απαλλαγμένες από το φόρο υπερωρίες θα πληρώνονται από τους ανέργους και τους συνταξιούχους».
 
Ο Φιλίπ Μαρτινέ, Γενικός Γραμματέας του αριστερού συνδικάτου CGT, θεωρεί ότι ο πρόεδρος «δεν κατάλαβε τίποτε ή δεν θέλει να κατανοήσει την οργή που εκφράζεται».
 
Από τη δεξιά, ο Μπρούνο Ρεταγιό, πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, αναγνώρισε ότι ο πρόεδρος έκανε «κάποιες σωστές παρατηρήσεις», σημείωσε όμως : «αν επικεντρώσουμε τη βοήθεια στον κατώτατο μισθό, θα κάνουμε όλη τη γαλλική κοινωνία μια κοινωνία κατώτατου μισθού».
 
Από την άκρα δεξιά, η Μαρίν Λεπέν έγραψε στο Twitter : «ο Μακρόν οπισθοχωρεί για να πάρει φόρα ώστε να πηδήξει πιο μακριά. Αρνείται να παραδεχτεί ότι το μοντέλο που αμφισβητείται είναι αυτό στο οποίο είναι ο ίδιος πρωταθλητής».
 
Ο Ρισάρ Φέραν τέλος, πρώην πρόεδρος του κόμματος LREM του Μακρόν και νυν πρόεδρος του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «οι αποφάσεις και οι μελλοντικές προοπτικές, ανταποκρίνονται άμεσα στα ζητήματα που έθεσε το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”».