Ο φερόμενος δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ. Συγκεκριμένα, συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Ο ένοπλος, ο οποίος σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχει τραυματιστεί από τα πυρά αστυνομικών, διαφεύγει και δεν είναι γνωστό αν βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία. Σύμφωνα με το Reuters, είναι ο 29χρονος Σερίφ Τσεκάτ, γεννημένος στο Στρασβούργο, o οποίος ήταν γνωστός στις αρχές, έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης και το όνομά του βρισκόταν στην λίστα των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας με τα πρόσωπα που συνιστούν απειλή για την δημόσια ασφάλεια.

Περίπου 350 άνδρες, ανάμεσά τους 100 μέλη της δικαστικής αστυνομίας, μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, καταδιώκουν τον ένοπλο, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ από το Στρασβούργο, όπου μετέβη κατ' εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά την επίθεση, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Το μέτρο προβλέπει «την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ, ενώ θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο. Θα υπάρξει επίσης, «συμπληρωματικά», ακόμη «πιο ισχυρή κινητοποίηση» των μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle «καθ' άπασα την επικράτεια».

Αργά τη νύχτα, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter την «αλληλεγγύη του προς το έθνος ολόκληρο», αφού προήδρευσε στο Μποβό μιας συνεδρίασης του διυπουργικού κλιμακίου αντιμετώπισης κρίσης στο υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν ο στόχος μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης, που όμως απετράπη, τον Δεκέμβριο του 2000. Γενικά φρουρείται αυστηρά και υπάρχουν εκτενή μέσα επιτήρησής της. Εντέλλονται να τη φυλάσσουν μεταξύ άλλων 260 αστυνομικοί.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου είχε γίνει στόχος επίθεσης με όπλο ένα φορτηγό και αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι. Την ευθύνη είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, όλα τα σχολεία στην πόλη θα ανοίξουν κανονικά σήμερα, αλλά οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν το επιθυμούν.