Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής, της λεγόμενης 1922, Γκράχαμ Μπρέιντι, ανακοίνωσε ότι συγκεντρώθηκαν οι 48 επιστολές από βουλευτές των Συντηρητικών, που απαιτούνταν προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι. Η πρωθυπουργός θα χρειαστεί πλέον τη στήριξη 158 βουλευτών του βρετανικού κοινοβουλίου, προκειμένου να παραμείνει στη θέση της.

Σε περίπτωση που η Μέι καταφέρει να ξεπεράσει την πρόταση μομφής θα είναι ασφαλής στη θέση της για τουλάχιστον 12 μήνες, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος των Συντηρητικών. Ωστόσο, σε περίπτωση που χάσει την ψηφοφορία δεν θα μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφια για την θέση του επικεφαλής του κόμματος.

Όπως μεταδίδει το BBC, υπάρχει το ενδεχόμενο η Μέι να κερδίσει αλλά με μικρή πλειοψηφία και να επιλέξει την παραίτηση. Σε αυτή την περίπτωση όποιος και να είναι ο διάδοχος της θα είναι ο επόμενος / η επόμενη πρωθυπουργός, καθώς το κόμμα των Συντηρητικών κατέχει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι θα πραγματοποιηθεί σειρά ψηφοφοριών από όπου θα προκύψουν οι δύο επικρατέστεροι για την τελική ψηφοφορία. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Οι διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού και πρωθυπουργού:


Στον αέρα η διαδικασία του Brexit

Σε περίπτωση που τελικά η Μέι καταψηφιστεί, τα πράγματα περιπλέκουν για τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ Γκάουκ στο ραδιόφωνο του BBC, η διαδικασία εκλογής νέου πρωθυπουργού αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή να τραβήξει ακόμα και μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ο υπουργός ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η διαδικασία του Brexit δεν θα ολοκληρωθεί στην προβλεπόμενη ημερομηνία. «Αν η πρωθυπουργός ηττηθεί, θα πρέπει να καθυστερήσουμε τις διαδικασίες του άρθρου 50, όποιος και αν είναι ο διάδοχος της. Δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τελειώνουμε μέχρι τις 29 Μαρτίου».

Δεν βρήκε στήριγμα στην ΕΕ η Μέι

Η Μέι συναντήθηκε την Τρίτη με τους Γιουνκέρ, Μέρκελ και Τουσκ, ψάχνοντας σανίδα σωτηρίας λόγω των πιέσεων που αντιμετωπίζει στην Βρετανία. Ωστόσο, και οι τρεις ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στους κανόνες που έχουν τεθεί για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε πριν τη συνάντηση τους ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα πάνω σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί. Ωστόσο, υπάρχει το περιθώριο να δοθούν περαιτέρω διευκρινήσεις και να ξεκαθαριστεί η ερμηνεία ορισμένων πραγμάτων. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν θα γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση της συμφωνίας».

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα υπάρξει νέα σύνοδος για το Brexit, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. «Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (το λεγόμενο “δίχτυ ασφαλείας” για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία), αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση από τη βρετανική πλευρά. Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία».

Τέλος, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε με τη σειρά της πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία, ενώ επισήμανε ότι πολλοί βρετανοί βουλευτές που δεν επιθυμούν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την χειρότερη λύση. Ως κομβικό σημείο ανέδειξε την ανάγκη να δοθούν εγγυήσεις ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.