Μετά τον ξυλοδαρμό του ενός εκ των δύο κατηγορούμενων για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στις φυλακές Αυλώνα, οι κρατούμενοι με ανακοίνωση τους, υπογραμμίζουν ότι μετά την κυκλοφορία του βίντεο που δείχνει τον ξυλοδαρμό του 19χρονου ειπώθηκαν πολλά περισσότερα από όσα έγιναν στην πραγματικότητα.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωση, «εμείς είμαστε φυλακισμένοι, όχι κτήνη», ενώ για το περιστατικό του ξυλοδαρμού αναφέρουν ότι «ο τύπος εκτός από μερικές σφαλιάρες και κλωτσιές δεν έπαθε τίποτα. Τουλάχιστον πολύ λιγότερα από ο, τι αξίζει σε έναν βιαστή» και υπογραμμίζουν ότι ο 19χρονος δεν βιάστηκε. Καταγγέλλουν ότι από τη στιγμή που διέρρευσε το βίντεο, η υποκρισία του υπουργείου Δικαιοσύνης χτύπησε κόκκινο και προσθέτουν πως δεν θα υποκαταστήσουν ακόμα και αυτή τη Δικαιοσύνη που έχει συντρίψει κάθε όνειρο τους για το μέλλον.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

Επειδή πολύς λόγος έγινε για τον ξυλοδαρμό του ενός από τους δύο βιαστές της Ελένης από τη Ρόδο στη φυλακή οπού κρατούμαστε, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Καταρχάς, στο βίντεο πού παρακολούθησε το πανελλήνιο ειπώθηκαν πολλά περισσότερα από όσα έγιναν. Εμείς είμαστε φυλακισμένοι, όχι κτήνη. Ο τύπος εκτός από μερικές σφαλιάρες και κλωτσιές δεν έπαθε τίποτα. Τουλάχιστον πολύ λιγότερα από ο, τι αξίζει σε έναν βιαστή.

Τα όσα έγιναν, και στα οποία δε θα μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες για προφανείς λόγους, δεν είχαν καμία σχέση με την σωφρονιστική υπηρεσία, οποιαδήποτε κάλυψη ή ανοχή της. Απεναντίας, ο βιαστής τοποθετήθηκε εξαρχής σε απομονωμένο χώρο.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο, παρέλασαν από τις φυλακές Αυλώνα δεκάδες αξιωματούχοι του υπουργείου και ο βιαστής διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Σε αντίθεση βέβαια με συγκρατούμενο μας που βρισκόταν επί μία ημέρα πολύ βαρύτερα χτυπημένος, από μία συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων, σε χώρο της φυλακής και πήγε τελικά μετά από παραινέσεις μας.

Η υποκρισία του υπουργείου δικαιοσύνης χτύπησε κόκκινο με τη σημερινή παρέλαση από τη φυλακή Αυλώνα, την ίδια ώρα που ανήλικοι κρατούμενοι περνούν το χειμώνα χωρίς θέρμανση και με νερά να στάζουν στους διαδρόμους. Η πολυδιαφημισμένη ευαισθησία για τις ανήλικες ψυχές εξαντλήθηκε στην προστασία ενός βιαστή.

Δε θεωρούμε τους εαυτούς μας ως υποκατάστατο της δικαιοσύνης. Ακόμα και αυτή τη δικαιοσύνη που μας έχει στοιβάξει εδώ, μας έχει συντρίψει κάθε όνειρο για το μέλλον, δε θα την υποκαταστήσουμε. Δε θα μας ξεριζώσει όμως κανείς το δικαίωμα να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία από την οποία προερχόμαστε και να αποδίδουμε ένα μικρό κομμάτι κοινωνικής δικαιοσύνης στο χώρο που ζούμε.

Κρατούμενοι των φυλακών Αυλώνα

Υγ. Οι φήμες για βιασμό του είναι παντελώς ψευδείς.

Καταδίκασε τον ξυλοδαρμό ο πατέρας της Ε. Τοπαλούδη

Ο πατέρας της δολοφονημένης φοιτήτριας, Γιάννης Τοπαλούδης, καταδίκασε τον ξυλοδαρμό του 19χρονου από τους κρατούμενους στις φυλακές. Τόνισε ότι «αυτοί οι άνθρωποι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να καταδικαστούν από την δικαιοσύνη» και πρόσθεσε πως βλέποντας το βίντεο ήρθε στη θέση του πατέρα του 19χρονου.

«Δεν υπήρξαν ευρήματα βιασμού»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, καταδίκασε τον ξυλοδαρμό του 19χρνου, αναφέροντας πως τέτοιου είδους περιστατικά δεν έχουν θέση σε ένα κράτος δικαίου. Δήλωσε ότι μετά τον ξυλοδαρμό, ο 19χρονος υπεβλήθη σε ιατρικό έλεγχο, αλλά και σε ιατροδικαστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού. Ανακοίνωσε πως λόγω του περιστατικού έχει αποφασιστεί η μεταγωγή του από τις φυλακές Αυλώνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή, σ’ ένα χώρο που διέπεται από κανόνες και πρέπει να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας για όλους. Σ’ ένα κράτος δικαίου τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη με το ν. 4322/2015 θεσμοθετήσαμε την αθροιστική έκτιση ποινών που επιβάλλονται για εγκλήματα βίας τα οποία τελούνται στις φυλακές.

Ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση: Διευκρινίζεται, κατ’ αρχάς, ότι την αρχική επιλογή του τόπου φυλάκισης δεν την κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η Εισαγγελική Αρχή. Μόλις έγινε, ωστόσο, γνωστό ότι ο 19χρονος προσωρινά κρατούμενος Α.Λ. θα εισαγόταν στο Κ.Κ. Αυλώνα δόθηκαν ξεκάθαρες εντολές στους υπευθύνους για τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής και της σωματικής του ακεραιότητας. Ακολούθως τοποθετήθηκε μόνος του σε κελί σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Ωστόσο, συγκρατούμενοί του αφού παραβίασαν τρεις πόρτες έφτασαν σ’ αυτόν και του επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά.

Ο κρατούμενος εκτός του ιατρικού ελέγχου, υπεβλήθη, μετά από σχετική παραγγελία και σε ιατροδικαστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού. Για το συμβάν διεξάγεται ήδη αστυνομική προανάκριση ενώ παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Για λόγους προστασίας του κρατουμένου αποφασίστηκε ήδη η μεταγωγή του σε άλλο Κατάστημα Κράτησης».