Όπως μεταδίδει το EUObserver, ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν θα πρέπει να δείξει και απέναντι στη Γαλλία την αυστηρότητα που δείχνει στην Ιταλία, σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019. «Αν οι δημοσιονομικοί κανόνες ισχύουν για την Ιταλία, τότε περιμένω να ισχύσουν και για τον Μακρόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντι Μάιο.

Οι προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, ωστόσο η Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς παραβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια η ιταλική κυβέρνηση πρότεινε να φτάσει το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ, με την Κομισιόν να απορρίπτει και αυτή την πρόταση. Παρά το ότι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι η Ιταλία δείχνει πρόθυμη να πέσει στο 1,9%, ο  υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί μεγάλη μείωση σε σχέση με το 2,4%..

Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν δέχεται μεγάλες πιέσεις από το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που ζητά να πάρει πίσω μέτρα της αντιλαϊκής ατζέντας που εφαρμόζει. Ο Μακρόν τη Δευτέρα ανακοίνωσε κάποια ημίμετρα, που πάντως δεν ικανοποίησαν τους διαδηλωτές, οι οποίοι συνεχίζουν να οργανώνουν νέα διαδηλώσεις κατά των πολιτικών που εφαρμόζει.

Σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «τα μέτρα δείχνουν ότι θα υπάρξουν επιπλέον δαπάνες από τη γαλλική κυβέρνηση, που σημαίνει ένα υψηλότερο έλλειμμα το 2019 και εξασθένιση της οικονομικής θέσης». Όπως αναφέρεται, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν αναμένεται να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 8 με 10 δισ. ευρώ. «Οι γαλλικές εφημερίδες σημειώνουν σήμερα το πρωί ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα έλλειμμα 3,5% της Γαλλίας το 2019, που περιπλέκει τη συζήτηση στην Ευρωζώνη και δίνει σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, ένα επιχείρημα για υψηλότερο έλλειμμα» σχολίασε ο αναλυτής της τράπεζας, Ράινερ Γκούντερμαν.