Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στις 21 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Σάντσεθ δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση του θα εγκρίνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ τον μήνα, ενώ το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο. Ο κατώτατος μισθός αυτή τη στιγμή στην Ισπανία βρίσκεται στα 736 ευρώ.

Η κίνηση έρχεται μετά από συνεννόηση του Σάντσεθ με τους Ποδέμος, προκειμένου να αποκτήσει στηρίγματα για να περάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 από το ισπανικό κοινοβούλιο. Η απόφαση αναμένεται να εγκριθεί και επίσημα στις 28 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο Σάντσεθ, η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη του ότι θέλει «να αυξήσει την ευημερία σε όλες τις περιοχές της Ισπανίας». Το μέτρο του κατώτατου μισθού αναμένεται να κοστίσει 340 εκατομμύρια στο κράτος με την δεξιά αντιπολίτευση να έχει εκφράσει επικρίσεις, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η αντίδραση της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν στην έκθεση της για το προσχέδιο του ισπανικού προυπολογισμού τον Νοέμβριο είχε εκφράσει τους προβληματισμούς της σχετικά με το αν η χώρα μπορεί να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της, αλλά και τους στόχους για τη μείωση του δημοσίου χρέους της. Ήδη, η Κομισιόν δείχνει προβληματισμένη για τα ημίμετρα ελάφρυνσης που έταξε ο Μακρόν στη Γαλλία μετά την πίεση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων». Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπ, εκτίμησε πως για τα ημίμετρα αυτά κοστολογούνται μεταξύ 8 – 10 δισεκατομμυρίων ευρώ