Το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε στον Γιάννη Σμπώκο τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής διαγωγής για τη δωροδοκία και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην υπόθεση των Tor M1, μετά από πολύμηνη εξέταση της υπόθεσης. Κυρήχτηκε ένοχος για δωροδοκία και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων στην υπόθεση προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1.

Παράλληλα, καταδίκασε τους συγκατηγορουμένους του κ. Σμπώκου, Γιώργο Κάμαρη ιδρυτή της off shore εταιρίας Clavis μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκαν παράνομα χρήματα προκειμένου να ανατεθεί η προμήθεια στην ρωσική ANTEY καθώς και τον χρηματιστή Πέτρο Χριστοδουλίδη, στους οποίος επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών στον καθένα. Το δικαστήριο έδωσε τριετή αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του κ. Κάμαρη ενώ όρισε να είναι εξαγοράσιμη για τον Π. Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με την δικογραφία στην CLAVIS φαίνεται να διοχετεύθηκαν και να διακινήθηκαν ποσά περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ, που, κατά την ανακριτική έρευνα, αποτελούσαν «αμοιβή» του Γ. Σμπώκου, από τα περίπου 90 εκατομμύρια που φέρεται να δόθηκαν συνολικά ως «δώρα» για τα ρωσικά όπλα.

Πριν οι δικαστές αποφασίσουν επί των ελαφρυντικών του, ο Γ. Σμπώκος ζήτησε τον λόγο και δήλωσε ότι θέλει από τους δικαστές να τον αφήσουν να βοηθήσει την οικογένεια του και να μην του πάρουν τη ζωή.

«Κανείς δεν μου χάρισε τίποτα στη ζωή μου. ´Ο,τι κατέκτησα το κατέκτησα λόγω της επιστημονικής μου εμπειρίας σε σεισμούς , σε φωτιές κ.ά. Αυτή τη θέση (εννοεί του Γ.Γ. Εξοπλισμών), που έχω συσσωρεύσει όλα αυτά τα δεινά, την αρνιόμουν ένα χρόνο. Το όνομά μου έχει αποκτήσει μεγάλα “αγκάθια”. Πως δημιουργήθηκαν όμως; Διασύρθηκε με σημειώματα και έλεγαν τότε “θα δείξουν οι συνδρομές”. Τελικώς “άνθρακες ο θησαυρός”. Πρόσφατο δημοσίευμα για το C4i αναφέρει ότι το χειρίστηκα εγώ ενώ είχα φύγει 3 χρόνια. Φτάνει πια.

Ξέρω ότι πρέπει να αντέξω γιατί επάνω μου κρέμονται δύο ψυχές. Είμαι μπροστά σας 72 συνεδριάσεις. Μπορείτε να ελέγξετε αυτά που σας λέω. Να ελέγξετε τα έγγραφα. Αφήστε με να βοηθήσω την οικογένειά μου. Με καταδικάσαμε αλλά μην μου πάρετε τη ζωή. Δώστε μου ένα όραμα, μία ελπίδα. Μη μου κόψετε τα φτερά».