Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην ηγεσία της χώρας κερδίζοντας την ψηφοφορία στην πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του κόμματός της. Η Μέι έλαβε τη στήριξη 200 βουλευτών της, 117 ψήφισαν εναντίον της, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αποκαλούμενης «Επιτροπής 1922», των Τόρις που διοργάνωσε την ψηφοφορία, ο Γκέιαμ Μπρέιντι. Η βρετανίδα πρωθυπουργός χρειαζόταν μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει, ήτοι 159 ψήφους.

Η νίκη της Μέι της εξασφάλισε ακόμα 12 μήνες στην ηγεσία του κόμματός της, με το βάρος πλέον να πέφτει στην ολοκλήρωση του επιχειρούμενου Brexit. Η ίδια δήλωσε ευχαριστημένη από το επίτευγμά της, και έκανε λόγο για «ανανεωμένη αποστολή» για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ακόμη, υπογράμμισε πως οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν, υποστηρίζοντας πως άκουσε τους συναδέλφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Κατά την τοποθέτησή της έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της, η Μέι τόνισε ότι την Πέμπτη θα βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit. Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit, πρόσθεσε η Μέι.

Πίεση από Εργατικούς

Το βρετανικό κοινοβούλιο χρειάζεται να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit, δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής που κατέθεσαν Συντηρητικοί βουλευτές κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Πρέπει πλέον να φέρει τη ζοφερή της συμφωνία πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα ώστε το κοινοβούλιο να επανακτήσει τον έλεγχο» τόνισε ο Κόρμπιν, που σημείωσε πως «η σημερινή ψηφοφορία δεν κάνει καμία διαφορά στις ζωές του λαού μας».

Οι ελπίδες στις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, το Reuters κάνει λόγο για πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις» στη Βρετανία, αναφορικά με το «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την EΕ, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής που επικαλείται το πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο προσχέδιο αυτό, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η ΕΕ για την Τερέζα Μέι ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα «αλλάζουν ή αντιβαίνουν» στην συμφωνία.

Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.