Σύμφωνα με πληροφορίες της  Deutsche Welle, την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με την Ιαπωνία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ποτέ η ΕΕ. Είχε προηγηθεί η έγκριση από το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας.

Η συμφωνία θα καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών ύψους 1 δισ. ευρώ που καταβάλλουν ετησίως οι εταιρείες της ΕΕ που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία. Παράλληλα, ανοίγει την ιαπωνική αγορά των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών σε βασικά γεωργικά προϊόντα της Ένωσης και θα ενισχύσει τις εξαγωγικές ευκαιρίες της ΕΕ και σε άλλους τομείς.

Για παράδειγμα, προϊόντα όπως το κρασί, το τυρί, το χοιρινό κρέας, τα ζυμαρικά, η σοκολάτα και τα μπισκότα θα έχουν μηδενικό συντελεστή, είτε από τον Φεβρουάριο του 2019, είτε μετά από μια μεταβατική περίοδο. Θα προστατευθούν 205 προϊόντα με ευρωπαϊκή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, ώστε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 78% των εξαγωγών προς την Ιαπωνία.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε και τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, επεκτείνοντας τη συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και η τρομοκρατία. Η Ιαπωνία ανοίγει τις σιδηροδρομικές προσφορές και τις δημόσιες συμβάσεις στις κύριες πόλεις της στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Η απελευθέρωση αφορά επίσης το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη διεθνή ναυτιλία και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Μεγάλη ικανοποίηση στην Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποστήριξε πως η συμφωνία προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στην ΕΕ. «Πέντε αιώνες μετά το άνοιγμα των εμπορικών σχέσεων μας με την Ιαπωνία, η συμφωνία αυτή ανάμεσα σε ΕΕ – Ιαπωνία θα ανεβάσει σε άλλο επίπεδο τις εμπορικές, πολιτικές και στρατηγικές μας σχέσεις. Χαιρετίζω την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Μαζί με κοντινούς συνεργάτες όπως η Ιαπωνία θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τις ανοικτές, αμοιβαίως επωφελείς και βασιζόμενες σε κανόνες εμπορικές συναλλαγές. Και πέρα από τα λόγια ή τις προθέσεις, η συμφωνία αυτή θα αποφέρει σημαντικά και απτά οφέλη στις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρώπης και της Ιαπωνίας».

Η Επίτροπος εμπορίου της Κομισιόν, Σεσίλια Μάλστρομ, δήλωσε εξαιρετικά ευχαριστημένη για τα οφέλη που θα έχει η ΕΕ από τη συμφωνία, ενώ τόνισε τα οφέλη που θα έχουν οι εταιρίες. «Είμαι εξαιρετικά χαρούμενη με τη σημερινή απόφαση του Κοινοβουλίου. Λίγο απέχει πλέον από το να γίνει πραγματικότητα η οικονομική εταιρική σχέση μας με την Ιαπωνία η μεγαλύτερη ζώνη εμπορικών συναλλαγών που έχουμε ποτέ διαπραγματευτεί. Αυτό θα αποφέρει σαφή οφέλη για τις επιχειρήσεις μας, τους αγρότες μας, τους παρόχους υπηρεσιών και άλλους παράγοντες. Τα οφέλη αυτά συνοδεύονται από τη δέσμευση και των δύο μερών να τηρούν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα για τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για την ΕΕ και για όλους τους υποστηρικτές ενός ανοικτού και δίκαιου διεθνούς εμπορικού συστήματος».

Τα σημεία κλειδιά της συμφωνίας:

Θα καταργήσει τους δασμούς σε πολλά τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με δασμό που ανέρχεται σχεδόν στο 30%), καθώς και στις εξαγωγές κρασιών (σημερινός δασμός 15% κατά μέσο όρο).

– Θα δώσει στην Ένωση τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βοδινού κρέατος και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για εξαγωγές προϊόντων χοίρειου κρέατος.

– Θα διασφαλίσει προστασία στην Ιαπωνία για πάνω από 200 γεωγραφικές ενδείξεις υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και προστασία για επιλεγμένες ιαπωνικές γεωργαφικές ενδείξεις στην αγορά της ΕΕ.

– Θα άρει τους δασμούς με τους οποίους επιβαρύνονται βιομηχανικά προϊόντα σε τομείς στους οποίους η  Ένωση είναι πολύ ανταγωνιστική, όπως τα καλλυντικά, τα χημικά προϊόντα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα ενδύματα.

– Θα δεσμεύσει την Ιαπωνία να τηρεί τα διεθνή πρότυπα αυτοκινήτων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να διευκολυνθούν σε σημαντικό βαθμό  την εξαγωγή αυτοκινήτων από την Ένωση στην Ιαπωνία.

– Θα ανοίξει τις αγορές υπηρεσιών, ιδίως τις αγορές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.

– Θα διασφαλίσει την πρόσβαση των εταιρειών της Ένωσης στις μεγάλες αγορές δημοσίων συμβάσεων των 54 μεγάλων ιαπωνικών πόλεων. Θα άρει τα εμπόδια όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις στον σημαντικό από οικονομική άποψη σιδηροδρομικό τομέα.

Μετά την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο αναμένεται να δώσει το τελικό πράσινο φως στις 21 Δεκεμβρίου, γεγονός που θα επιτρέψει την έναρξη ισχύος της συμφωνίας την 1η Φεβρουαρίου 2019. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για να τεθεί σε ισχύ.