Ο νεός νόμος που ψήφισε η ουγγρική κυβέρνηση στα πλαίσια της «μεταρρύθμισης» του Εργατικού Δικαίου, θα σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν σχεδόν δύο έξτρα ώρες την ημέρα ή αλλιώς μία επιπλέον μέρα τη βδομάδα.

Η κυβέρνηση, που είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αυξήσει τις υπερωρίες και το 2017, υποστηρίζει ότι το κανονικό ωράριο θα παραμείνει στις 40 ώρες την εβδομάδα και ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για τις υπερωρίες τους, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ως «ευκαιρία για όποιον θέλει να δουλέψει και να κερδίσει περισσότερα». Τα συνδικάτα απο την πλευρά τους απαντούν πως μια νέα αύξηση θα οδηγήσει πρακτικά σε ως και 800 ώρες υπερωριακής απασχόλησης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον προγραμματισμό της ζωής, αλλά ακόμα και την υγεία των εργαζομένων, ενώ καταγγέλλουν ότι ήδη οι περιπτώσεις απλήρωτων υπερωριών στη βιομηχνία και στο μεπόριο είναι πάρα πολλές.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι  New York  οι ώρες υπερωριακής εργασίας δε θα υπολογίζονται πλέον εντός ενός έτους, αλλά εντός τριών, ενώ οι αμοιβές για τις υπερωρίες θα συμφωνούνται μόνο μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, ακυρώνοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Όπως μεταφέρει το CNN, το βράδυ της Τετάρτης, την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, 2000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το ουγγρικό Κοινοβούλιο, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες. 

Η συζήτηση εντός του Κοινοβουλίου, όπου η κυβέρνηση Ορμπάν διαθέτει τα δύο τρίτα του σώματος, πραγματοποιήθηκε εν μέσω μεγάλης έντασης.

Δικαστήρια επιλεγμένα από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Το δεύτερο νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση Ορμπάν θεσπίζει την ίδρυση διοικητικών δικαστηρίων , με δικαστές που θα επιλέγονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης και θα αναλαμβάνουν υποθέσεις που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Οι επικριτές του νέου νόμου καταγγέλλουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη κυβερνητική αυθαιρεσία και παραβιάζεται βάναυσα η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Οι καινούργιες έδρες θα εκδικάζουν κυρίως διαφορές ανάμεσα στους πολίτες και στο Δημόσιο, όπως συμβάσεις προμηθειών, με επικριτές της κυβέρνησης Όρμπαν να καταγγέλλουν πως η Βουδαπέστη επιχειρεί να καταστρατηγήσει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Το νέο σύστημα θα τεθεί σε ισχύ έως το 2020. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστηρίζει πως κατ’ αυτόν τον τρόπο το δικαστικό σύστημα θα γίνει αποτελεσματικότερο, ενώ η κυβέρνησή του έχει υποστηρίζει ότι η Δικαιοσύνη θα παραμείνει «ανεξάρτητη», και ότι το νέο πλαίσιο είναι σύμφωνο με αυτό της Ε.Ε.