Με σαφώς μειωμένες προσδοκίες σε σχέση με αυτές που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα κλείσουν οι στόχοι της ΕΕ για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, η συμφωνία που αναμένεται να εγκρίνουν οι ηγέτες των χωρών της Ένωσης, δεν θα περιλαμβάνει τους «αισιόδοξους μεταρρυθμιστικούς στόχους», που είχαν θέσει κατά κύριο λόγο οι ισχυρά οικονομικές χώρες.

Στη συμφωνία δεν θα περιλαμβάνεται η γαλλογερμανική πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που οφείλεται και στην αμφισβήτηση που υπάρχει προς το πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω των πολύ μεγάλων αμφισβητήσεων που γνωρίζει εντός των τειχών και των διαδηλώσεων που πρωτοστατεί το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Παράλληλα, απορρίφθηκε η εισαγωγή του θεσμού του υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης ή η δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου» κατά το πρότυπο του ΔΝΤ. Συνολικά η συμφωνία «θα προβλέπει μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν την ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος», αλλά σε αυτές δεν θα περιλαμβάνονται πολλές από τις προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Reuters, το κείμενο θα αναφέρεται με επιφυλακτικότητα σε ένα «δημοσιονομικό εργαλείο», ώστε να κατευναστούν οι χώρες που εναντιώνονται στο σχέδιο, με επικεφαλής την Ολλανδία, κάτι που θεωρείται συμβιβαστική λύση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αρκετές χώρες είναι ενοχλημένες από την ξενοφοβική – αντιμεταναστευτική στάση κάποιων χωρών της ΕΕ και το θέμα πρόκειται να συζητηθεί.

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν επεδίωκε την θέσπιση κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η γαλλική κυβέρνηση αναγνώρισε με ανακοίνωση της πως δεν επιτεύχθηκε ο στόχος, αλλά υπάρχει το περιθώριο για να πραγματοποιηθεί η πρόταση αυτή μελλοντικά

«Ναι, δεν θα είναι το τέλος της Ιστορίας και δεν θα υπάρξει το 100% του σχεδίου, αν το κρύβαμε, θα λέγαμε ψέματα. Για έξι μήνες δεν υπήρχε συναίνεση για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και το ότι φθάσαμε σε μία πολιτική συμφωνία είναι ήδη καλό». Από τη Γερμανία, αναφέρουν πως «αν επιτύχουμε μία συμφωνία μεταξύ αρχηγών κυβερνήσεων για να εργασθούμε από σήμερα επί αυτής, τότε θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».