Ο Α. Σαμαράς μίλησε το Σάββατο στο 12ο συνέδριο της ΝΔ, βάζοντας στο κάδρο την Αριστερά και το ΕΑΜ, χρησιμοποιώντας ακροδεξιά ρητορική. Υπερασπίστηκε ότι το σύνθημα «Χαβιάρι και φαγοπότι με Άρη Βελουχιώτη» εκφράζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε  «γεμίζουν, βέβαια, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για την παρέα τους με χλιδάτα εδέσματα: Αν εγώ είχα επιτρέψει εγώ τέτοιο μενού πολυτελείας στη δική μου εποχή, ο Τσίπρας θα χάλαγε τον κόσμο. Αλλά τώρα… «Χαβιάρι και φαγοπότι με Άρη Βελουχιώτη».

Κατέκρινε την ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι «όσοι κλαίνε και οδύρονται» για την ήττα του ΕΑΜ δεν έχουν σκεφτεί που θα βρισκόμασταν αν είχαν επικρατήσει. «Είναι αυτοί που, τελευταία, κάθε βράδυ τους βλέπουμε στο κανάλι τους, την ΕΡΤ, να κλαίνε και να οδύρονται, που έχασε το ΕΑΜ το 1944, τη “μάχη της Αθήνας”. Για το πού θα βρισκόμασταν σήμερα, αν εκείνοι είχαν κερδίσει, ούτε κουβέντα, βέβαια».

Ζήτησε τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, τονίζοντας πως πρέπει να σημάνει συναγερμός «για όσους πονάνε, αγαπάνε και αγωνιούν για μια καλύτερη Ελλάδα», τονίζοντας ότι χρειάζεται αληθινή παν-στρατιά για όσους πονάνε, αγαπάνε και αγωνιούν για μια καλύτερη Ελλάδα.

«Ακούστε: Δεν αρκεί να νικήσουμε στις εκλογές. Πρέπει η νίκη μας να είναι συντριπτική. Κι αυτό εξαρτάται μόνον από μας πια. Χρειαζόμαστε αληθινή παν-στρατιά! Δεν περισσεύει κανένας. Ο καθένας από μας έχει, ασφαλώς, δικαίωμα στην άποψή του. Ακόμα και στη διαφωνία με εκείνη ή την άλλη επιλογή. Αλλά τώρα χρειάζεται η μέγιστη συσπείρωση. Συναγερμός για όσους πονάνε, αγαπάνε και αγωνιούν για μια καλύτερη Ελλάδα. Άλλωστε, ο κόσμος είναι σήμερα μπροστά! Ακούστε την κοινωνία. Ακούστε τους. Κυρίως ακούστε τη νεολαία μας.  Αυτά τα δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά, που βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας την Ελληνική σημαία και ψέλνοντας τον Εθνικό μας ύμνο. Τα παιδιά μας είναι καλύτερα από μας! Βγαίνουν μέσα από τα σκοτάδια και διώχνουν το φόβο. Βγαίνουν μέσα από το τέλμα και φέρνουν την Ελπίδα. Δεν είμαι εγώ που σας μιλάω για Ελπίδα. Δεν είναι οι πολιτικοί που σας μιλάνε για Ελπίδα πια. Σας το φωνάζουν τα παιδιά μας! Ακούστε τα».

Υποστήριξε ότι ο θάνατος του Κατσίφα «για τη γαλανόλευκη» εξισώνεται με τον θάνατο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, επισημαίνοντας ως όσοι τους κατηγορούν δεν αγάπησαν ποτέ τον Παύλο Μελά.

«Είναι αυτοί που σαν θεατές, παρακολουθούν το σχέδιο αφελληνισμού του Ράμα, ο οποίος ξεριζώνει στη Χειμάρρα τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών μας. Είναι εκεί κοντά που έχασε τη ζωή του ο Κώστας Κατσίφας, για τη γαλανόλευκη. Θυμίζοντας δύο άλλα ελληνόπουλα, τον Τασο Ισαάκ και το Σολωμό Σολωμού που είχαν χάσει στην Κύπρο τη ζωή τους – πάλι για τη γαλανόλευκη. Μας κυβερνούν αυτοί που θεωρούν την Αμφίπολη της Μακεδονίας μας σύμβολο εθνικισμού.  Είναι αυτοί που ποτέ δεν αγάπησαν τον Παύλο Μελά»

Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία και το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Α. Σαμαράς εκτίμησε πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει  σε νέες μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και δεν θα ικανοποιούν τις ιδεοληψίες της πολιτικής ορθότητας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση: Αγγλία – Brexit. Γαλλία – “κίτρινα γιλέκα”. Ιταλία – προϋπολογισμός. Και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, διάχυτο παντού. Και μαζί με τα συνεχή χτυπήματα της τρομοκρατίας, όλα αυτά δημιουργούν ήδη “ρωγμές” στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ευρώπη μπήκε σε τροχιά απορρύθμισης; Όχι! Σημαίνουν αντίθετα, ότι η Ευρώπη πρέπει να τολμήσει καίριες μεταρρυθμίσεις! Αλλά μεταρρυθμίσεις είναι ό,τι αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και το δυναμισμό των Οικονομιών μας. Όχι ό,τι ικανοποιεί τις ιδεοληψίες της «πολιτικής ορθότητας». Μεταρρυθμίσεις είναι ό,τι θωρακίζει την Ελευθερία και εμπεδώνει τη δημοκρατία. Όχι ό,τι απαξιώνει τις εθνικές ταυτότητες».