Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Κ. Μητσοτάκης  εξαπέλυσε μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση. Αφού ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, έκανε λόγο για την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων, προσθέτοντας ότι είναι μπλεγμένη σε σκάνδαλα και διαπλοκή.

«Η δικιά σας κυβέρνηση ήταν αυτή που ανατίναξε τη χώρα το πρώτο εξαμηνο του 2015. Είναι οξύμωρο να ασκείτε κριτική. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του αλλά συνολικά την κυβέρνησή σας. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων.

Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και της μακράς λιτότητας. Την κυβέρνηση των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων. Την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Τους κομματικούς διορισμούς σας και την πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Δεν σας καταψηφίζουμε μόνο εμείς αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων. Θα κλείσει στις εκλογές ο χειρότερος κύκλος της μεταπολίτευσης». 

Η κρίση που «θα τελείωνε» το 2014

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε να σώσει την ελληνική οικονομία, προσπαθώντας να μαζέψει τους χειρισμούς της στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Ισχυρίστηκε ότι η οικονομική κρίση θα είχε τελειώσει από το 2014, χρεώνοντας στον πρωθυπουργό πως απέτυχε να θωρακίσει τη χώρα και να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Η κρίση θα είχε τελειώσει πριν 4 χρόνια αν δεν είχατε έρθει πριν από τέσσερα χρόνια. Όλες οι εκθέσεις πρόβλεπαν ανάπτυξη άνω του 3%. Εντός 2,5 ετη η ΝΔ πήρε ύφεση και έφερε ανάπτυξη. Εσείς σε 4 χρόνια πήγατε από το 0,7% στο 1,5%. Σας ακούω συνέχεια να τσουβαλιάζετε όλη την περίοδο μετά το 2010 εγώ θα μιλήσω για λογαριασμό της ΝΔ. Το τι έκανε η Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Τζάκρη και Μπόλαρης να απολογηθείτε εσείς

Το 2014 οι φόροι μειώνονταν, οι ληξιπρόθεσμες αποπληρώνονταν και το χρέος σύμφωνα με το ΔΝΤ κρινόταν βιώσιμο. Το ΔΝΤ 6 μήνες μετά το έκρινε δραματικά μη βιώσιμο γιατί είχε μεσολαβήσει ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη και την παρέα σας. Τότε η χώρα θωρακιζόταν με πιστωτική γραμμή στήριξης. Από τον Μάρτιο ήταν διαθέσιμη ποσοτική χαλάρωση. Το χάσατε και αυτό το πρόγραμμα κ. Τσίπρα. Έχω εννιά δικές σας δηλώσεις κ. Τσίπρα να εξαγγέλλετε την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αποτύχατε.

Το 2015 η χώρα διχάστηκε σ' ένα δημοψήφισμα παρωδία και έχασε τις τράπεζές της. Η χώρα μας τώρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Αυτό που παρέμεινε είναι η εποπτεία την οποία καμιά άλλη χώρα δεν την έχει», επεσήμανε, ενώ ανέφερε ότι «υποδεχόμαστε το νέο έτος με μια κοινωνία που ύστερα από 29 αυξήσεις φόρων, 17 παρεμβάσεις που μειώνουν τις συντάξεις και μείωση των μισθών παραμένει και σήμερα φυλακισμένη στην λιτότητα και με μια κυβέρνηση ανίκανη παρά την “κατανόηση” που σας δείχνουν οι δανειστές να μπορέσει να προχωρήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Πήρατε μέτρα 11 δισ. από τα οποία επιστρέφετε το ένα ως προεκλογικό φιλοδώρημα».

«Όσοι φαντασιώνονται επαναστάσεις θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη»

Σχετικά με την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση στοχοποιεί έντυπα, σταθμούς εκδότες και δημοσιογράφους με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στην μεταπολίτευση, την ίδια στιγμή που προεξοφλεί δικαστικές αποφάσεις. Ξεκαθάρισε ότι θα οδηγηθούν ενώπιων της Δικαιοσύνης όσοι φαντασιώνονται επαναστάσεις.

«Η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής έντασης που ακολουθείτε εδώ κα πολλά χρόνια από την περίοδο που ήσασταν στην αντιπολίτευση. Στρατηγική που βρίσκει αντίθετους τους πολίτες και εκείνους που σα ψήφισαν. Μέρος της στρατηγικής σας είναι η στοχοποίηση μέρους των ΜΜΕ.

Στοχοποιείτε έντυπα και σταθμούς εκδότες και δημοσιογράφους με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στην μεταπολίτευση. Έχετε στοχοποιήσει πρόσωπα και έχετε προεξοφλήσει δικαστικές αποφάσεις Η τρομοκρατία μπορεί να οργανώνετε σε κάποιες γιάφκες γεννιέται όμως στα λόγια διχασμού και ακραίου μίσους.

Η τρομοκρατία θρέφετε στην κοινωνία και ένα τμήμα της έχει αποκτήσει αίσθημα ανοχής και φέρετε προσωπική ευθύνη κ Τσίπρα. Δεν χρειάζεται να μιλήσω για καθεστώς ανομίας που έχετε εγκαταστήσει στην κοινωνία πολλές φορές με την δική σας ενθάρρυνση. Σας είχα προειδοποιήσει ότι οι καταλήψεις γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ γα να μετατραπούν σε καλάζνικοφ. Όταν δικαιολογούνται οι αφετηρίες της βίας τότε εισπράττονται και τα αποτελέσματά της.

Όταν οι εξτρεμιστές χαρακτηρίζονται αγωνιστές ή παιδία αποκτούν άλλοθι οι ενέργειές τους. Όταν από επίσημα χείλη στοχοποιούνται πρόσωπα τότε γίνονται πιο εύκολοι οι στόχοι των τρομοκρατών. Από την πλευρά μου λέω : όσο ανοικτή η Δημοκρατία σε απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι απέναντι σε όσους προσπαθούν να την φιμώσουν με βία. Όσοι φαντασιώνονται επαναστάσεις να ξέρουν ότι θα οδηγηθούν επί των ημερών μας στην Δικαιοσύνη».

Επιτέθηκε στον Βούτση

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση,  για αυταρχισμό αλλά και για κομματική συμπεριφορά χαρακτηρίζοντάς τον κομματικό πρόεδρο και όχι πρόεδρο όλης της Βουλής. Μετά από παρέμβαση βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κ. Μητσοτάκης την κάλεσε να περάσει έξω από την αίθουσα αν είναι κουρασμένη. Ο Ν. Βούτσης παρενέβη, καλώντας τον να μην κάνει υποδείξεις στην αίθουσα.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη, που κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να κατέβει από την έδρα του αν δεν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του. «Κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας αλλιώς κατεβείτε κάτω. Δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη ή δεν θέλετε να επιβάλλετε την τάξη. Μεροληπτείτε συστηματικά εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας είστε κομματικός πρόεδρος. Είστε πρόεδρος της Βουλής όχι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Ν. Βούτσης τον κάλεσε να σταματήσει να φέρεται αυταρχικά και αλαζονικά απέναντι στον πρόεδρο της Βουλής, με τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντά ότι μεροληπτεί υπέρ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα μου υψώνετε εμένα την φωνή σας. Κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας τώρα. Κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας. Όταν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς ασχημονούν και δεν λέτε κουβέντα θα επιβάλλω εγώ την τάξη εάν δε μπορείτε να την επιβάλλετε εσείς».