Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας σφράγισε την απόφαση της να εξορίσει στο απομονωμένο νησί Lindholm της βαλτικής θάλασσας μετανάστες που έχουν παρανομήσει και ξένους υπηκόους που δεν έχουν άδεια παραμονής, αλλά δεν μπορούν να απελαθούν νομίμως, χωρίς πάντως να έχει ξεκαθαρίσει το μέγεθος της παρανομίας που πρέπει να έχει κάνει κάποιος για να εξοριστεί. Εκεί θα υποχρεούνται να αναφέρονται καθημερινά σε αστυνομικές δυνάμεις, καθώς σε άλλη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο φυλάκισης.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, Inger Støjberg, υπερασπίστηκε τη γραμμή της κυβέρνησης και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μήνυμα στους ανεπιθύμητους μετανάστες. «Αν είσαι ανεπιθύμητος στη Δανία, δεν θα πρέπει να ενοχλείς τον μέσο Δανό. Είναι ανεπιθύμητοι στη Δανία και πρέπει να το νιώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το απομονωμένο νησί έχει έκταση 17 στρεμμάτων και απέχει δύο μίλια από την κοντινότερη ακτή και τα όποια δρομολόγια θα γίνονται με φέρι μποτ. Το ακροδεξιό «Κόμμα του Λαού της Δανίας» που συμμετέχει στην κυβέρνηση πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο εκπρόσωπος των ακροδεξιών, Μάρτιν Χένρικσεν, είχε δηλώσει στο TV2 πως «θα μειώσουμε τα δρομολόγια του φέρι μποτ όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα κάνουμε την πρόσβαση στο νησί όσο πιο δύσκολη και πιο ακριβή μπορούμε». Παράλληλα, είχε σταθεί στο ότι το νησί θα είναι γεμάτο αστυνομικούς. «Οι ξένοι εγκληματίες δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στη Δανία. Μέχρι να μπορέσουμε να τους ξεφορτωθούμε, θα τους μεταφέρουμε στο νησί Lindholm, όπου θα υποχρεωθούν να παραμείνουν τη νύχτα στο νέο κέντρο απελάσεων. Εκεί θα υπάρχουν παντού αστυνομικοί».

Η υποκριτική στάση του ΟΗΕ

Όπως είχε μεταδώσει το The Local της Δανίας, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της δανέζικης κυβέρνησης, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Μισέλ Μπασελέ, είχε δηλώσει ότι πρέπει να αποφευχθεί η υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

«Με προβληματίζει έντονα αυτό το σχέδιο και θα πρέπει να το συζητήσουμε με την κυβέρνηση της Δανίας. Έχουμε δει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τέτοιου είδους πολιτικές απομόνωσης και δεν θα πρέπει να αντιγράψουν τέτοιου είδους πολιτικές. Με το να τους στερούν τα δικαιώματα τους, να τους απομονώνουν και να τους στιγματίζουν, το μόνο που καταφέρνουν είναι να τους κάνουν πιο ευάλωτους», είχε δηλώσει η Μπασελέ .

Η τοποθέτηση της είχε φέρει την αντίδραση της Støjberg, που της απάντησε σε επιθετικό ύφος. «Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένη που κάποιος μπορεί να κρίνει από τη Νέα Υόρκη ένα κέντρο απέλασης εδώ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα μείνουμε πιστοί στα όσα έχουμε δεσμευτεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σχετικά με το αν θα στιγματιστούν οι μετανάστες δήλωσε ότι «στιγματίστηκαν μόνοι τους».