Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης τις τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και οι οποίες αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Την Πέμπτη, η Επιτροπή ενέκρινε τρεις από τις επτά τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος. Σημειώνεται πως από τις εργασίες της Επιτροπής απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε την τροπολογία στην οποία αναφέρεται ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τότε «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, «με την τροπολογία αυτή γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της υπηκοότητας και της εθνότητας» των πολιτών της χώρας. Ακόμη, η Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν τίθενται σε ισχύ εάν η Ελλάδα δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές, στην οποία αναφέρεται ότι τα κρατικά σύνορα της χώρας είναι τα υφιστάμενα σύνορά της με την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και το Κόσοβο». Όπως ανέφερε στη συζήτηση ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντρέι Ζερνόφσκι, με την τροπολογία αυτή, η χώρα αναγνωρίζει και επίσημα την πραγματικότητα ότι έχει νέο γείτονα, την Δημοκρατία του Κοσόβου.

Πλέον, μετά την έγκριση των τροπολογιών από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην ολομέλεια της Βουλής, που αναμένεται να συγκληθεί περί τις 9 Ιανουαρίου. Στόχος, η ολοκλήρωση των εργασιών για τη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως για την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών στην ολομέλεια της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ζάεφ: Μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διαφορών η Συμφωνία των Πρεσπών

Μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διαφορών και για άλλες χώρες χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και το tvxs.gr ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Εξέφρασε την ελπίδα τόσο το κοινοβούλιο των Σκοπίων όσο και το ελληνικό να βρουν το θάρρος να την υπερψηφίσουν.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει το κοινοβούλιό μας εδώ στα Σκόπια αλλά εργάζομαι πάνω σε αυτό γιατί το πιστεύω. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο αλλά ελπίζω ότι και τα δύο κοινοβούλια θα έχουν το θάρρος. Όχι μόνο θάρρος αλλά και υπευθυνότητα. Ξέρω ότι κάναμε τεράστια βήματα. Κι αν επικυρώσουν τα δύο κοινοβούλια θα είναι τεράστιο βήμα στ’ αλήθεια. Δεν είναι ένα θέμα μεταξύ του Κοτζιά με τον Ντιμιτρόφ ή του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζάεφ. Θα είναι ανάμεσα στα κοινοβούλιά μας και κατ’ επέκταση ανάμεσα στους πολίτες μας. Το υπόσχομαι ότι θα φέρει μόνο πλεονεκτήματα».

Σχετικά με την επίσημη πρόταση της νομπελίστριας κας Μπουσαναουϊ να δοθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 στον ίδιο και τον Αλ. Τσίπρα είπε: «Αισθάνομαι έκπληκτος! Είναι μεγάλη τιμή για μένα, μεγάλη τιμή για τη χώρα μου. Τιμή για τους φίλους μου τους Έλληνες, τη χώρα σας, τον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα αλλά και για τον Νίκο Κοτζιά που δεν είναι πια υπουργός. Ελπίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα το εκτιμήσει γιατί έχουμε δημιουργήσει ήδη ένα πολύ καλό μοντέλο. Πως να χτίζεις μια φιλία. Πως να ανοίγεις το μέλλον για τους πολίτες για τη νέα γενιά, για το πως ενεργούν υπεύθυνοι πολιτικοί».

«Πιστεύω ότι οι δύο χώρες θα αφήσουμε μια κληρονομιά στις νέες γενιές αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου γιατί το μοντέλο που βρήκαμε είναι ο σωστός τρόπος να λύνεις τα προβλήματα μεταξύ χωρών και εθνών με ειρηνικό τρόπο» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα πλεονεκτήματα θα τα νιώσουν όλοι πολύ σύντομα. Μετά από λίγους μήνες, αφού θα έχει επικυρωθεί η συμφωνία στα δύο κοινοβούλια. Μέχρι τώρα αυτή η συμφωνία έχει φέρει 18,7% αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές και για τις δύο χώρες. Κάθε χρόνο έχουμε 1.7 εκατ. πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Σταθερά 1.5 εκατομμύριο πολίτες την επισκέπτονται . Αυτό δείχνει μια αληθινή φιλία, που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες μας. Χρειαζόμαστε ανοιχτές πόρτες για περισσότερα πράγματα. Για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό , την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την οικονομία. Πολλά πλεονεκτήματα έχουμε μπροστά μας και ευκαιρίες  και θα το νιώσουν και οι πολίτες μας πολύ σύντομα».