Η Κομισιόν προτίθεται να αποσύρει από την αγορά τα πλαστικά μιας χρήσης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, τονίζοντας στην απόφαση της ότι το περισσότερο από το 80% των σκουπιδιών στους ωκεανούς είναι πλαστικά. Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 3,4 εκατομμύρια τόνους. Μέχρι το 2030, θα μπορούσαν να αποφευχθούν περιβαλλοντικές ζημίες αξίας 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 6,5 δισ. Ευρώ.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή θα πλήξει τη βιομηχανία πλαστικών που έχει κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων από τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για αυτή την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι οι απαγορεύσεις δεν πρόκειται να δώσουν λύση στην μόλυνση του πλανήτη. Ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα δεν είναι τα πλαστικά μιας χρήσης αλλά η έλλειψη υποδομών.

«Οι απαγορεύσεις δεν αποτελούν λύση. Θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογιών και την δημιουργία υποδομών για την αποτελεσματικότερη ανακύκλωση πλαστικών. Οι κύριες αιτίες, που τα απορρίμματα καταλήγουν στους θαλάσσιους χώρους και το περιβάλλον, είναι η έλλειψη υποδομών για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων και η συμπεριφορά ορισμένων καταναλωτών, που ρυπαίνουν μετά τη χρησιμοποίηση των προϊόντων. Η πρόταση οδηγίας για τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης δεν προσφέρει λύση στα παραπάνω προβλήματα, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο της απαγόρευσης και του περιορισμού ορισμένων προϊόντων, που έχουν επιλεχθεί ως η προτιμώμενη λύση από τους συμπολίτες μας».

Παράλληλα, ζητούν από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να αφιερώσουν χρόνο «για να κατανοήσουν τις πραγματικές επιπτώσεις αυτής της πρότασης οδηγίας, που απέχει πολύ από τη διασφάλιση των επιθυμητών περιβαλλοντικών οφελών» και επισημαίνουν ότι «το πλαστικό με τις ευεργετικές ιδιότητες του έχει συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων συμπολιτών μας και αποτελεί αναντίρρητα μέρος της λύσης για την προστασία του περιβάλλοντος».