Η ομάδα ΘΕΑΜΑ παρουσιάζει στις 21,22 και 23 Δεκεμβρίου στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών την παράσταση της Σοφίας Σταυρακάκης «Maria Stuart – Royal Portrait – The Recognition». Στις παραστάσεις θα υπάρχουν προγράμματα σε μεγαλογράμματη σειρά, σε γραφή Braille και Qr code, αλλά και προσβασιμότητα χώρου για ΑμεΑ

«Δες τι γυαλίζει εδώ! Βασιλική Κορώνα!»

Οι ηθοποιοί είναι ένα σώμα υποδυόμενοι ταυτόχρονα το ίδιο πρόσωπο. Χωρίζονται στις βαθύτερες σκέψεις τους – εκείνες που δεν θα ειπωθούν ποτέ – δίνοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα της ψυχολογικής τους κατάστασης.

Η performance είναι μία σφυγμομέτρηση των ηρώων παρακολουθώντας επί σκηνής τις εύθραυστες ισορροπίες των εσωτερικών τους δυνάμεων. Τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης το αναπόφευκτο του χαρακτήρα τους καθώς προκύπτουν οι σουρεαλιστικές εκδοχές των δύο πορτραίτων των δύο γυναικών σε ένα.

Ένα νόμισμα με δύο όψεις
Μαρία Στούαρτ / Ελισάβετ.
Η μία κατ’ ανάγκην είναι ψεύτικη, μα ποια είναι η αληθινή;

Οι ηθοποιοί Πάνος Ζουρνατζίδης, Μιχάλης Ταμπούκας, Μαρία Μουρελάτου, Αιμιλιανή Αβραάμ, Ευαγγελία Σχοινά και Σταύρος Ζαφείρης εμφανίζονται αγνώριστοι στην παράσταση με το ανάλογο μακιγιάζ για τις απαιτήσεις του έργου.

Ο Μιχάλης Ταμπούκας  της ομάδας ΘΕΑΜΑ δήλωσε σχετικά με το έργο και την παράσταση:

«Η φόρμα της παράστασης εκφράζει αυτό που πρεσβεύει το θέατρο εν γένει. Σημεία συνάντησης σε πεδίο εξερεύνησης. Οι ηθοποιοί συναντούν ο ένας τον άλλο και όλοι τους τον κάθε θεατή ξεχωριστά. Η σύγκρουση της Ελισάβετ με τη Μαρία Στούαρτ είναι γνωστή και από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Παρεμπιπτόντως πρόσφατα κυκλοφόρησε στο εξωτερικό και μία νέα ταινία εμπνευσμένη από την ιστορία τους. Στην παράσταση τα πρόσωπα διασπώνται για να ξαναβρούν τα σημεία επαφής τους είτε καθώς αυτό συμβαίνει πέρα και μέσα από τις διαφορές του ενός με το άλλο είτε μέσα από κάποιες κοινές εμπειρίες, επιθυμίες ή αισθήσεις. Εκεί δηλαδή που τα πρόσωπα μπορούν ακόμη και να ταυτίζονται και – από εκεί και πέρα – στις αποστάσεις που παίρνει το ένα από το άλλο με τα όποια επακόλουθα στη συνέχεια που γεννούν το εκάστοτε δράμα.

Ο τίτλος του έργου περιέχει τις λέξεις ‘royal portrait’ (βασιλικό πορτραίτο) και ‘recognition’ (αναγνώριση). Το μακιγιάζ των ηθοποιών παραπέμπει σε εκείνο που είχαν οι δύο βασίλισσες ως σχέση μεταξύ προσώπου και προσωπείου. Οι ρόλοι των ηθοποιών συναντούν τους ρόλους που επωμίστηκαν να παίξουν η Μαρία Στούαρτ και η Ελισάβετ. Οι ηθοποιοί εκφράζουν διαφορετικές πλευρές των δύο αυτών προσώπων στη σχέση τους με τον εαυτό τους, καθώς επίσης και μέσα από μνήμες βιωμάτων σε σχέση με άλλα πρόσωπα. Ό,τι μπορεί να περιέχει ο καθένας ως χαρακτηριστικά, όπως λ.χ. στις αντιφάσεις του, από σχέσεις που τον έχουν καθορίσει. Αυτή η σκηνική προσέγγιση συνθέτει το πορτραίτο μίας βασιλείας με πρόσωπα που ψάχνουν ένα σημείο επαφής. Το σημείο που το πρόσωπο συναντά και αναγνωρίζει ξανά ένα άλλο. Ακόμη και εάν είναι το δικό του. Στην αντανάκλαση του ενός μέσω του άλλου. Αυτό δηλαδή που εκφράζει το θέατρο».

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Σοφία Σταυρακάκη

Κείμενο: Σοφία Σταυρακάκη

Πρωτότυπη μουσική: Ηλίας Κουρτπαρασίδης

Σκηνογραφία: Θένια Καρλάφτη

Κοστούμια: Σοφία Σταυρακάκη

Tεχνικός: Αθηνά Τσαμουρά

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Καρλάφτης

Αγγλική μετάφραση: Μαρία Δραγατάκη

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Θεοδώρα Τσαποΐτη

Παραγωγή: ΘΕΑΜΑ
Με την υποστήριξη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Διανομή

Μαρία Στούαρτ: Ευαγγελία Σχοινά  & Σταύρος Ζαφείρης

Ελισάβετ: Μιχάλης Ταμπούκας – Αιμιλιανή Αβραάμ – Πάνος Ζουρνατζίδης

Αφηγήτρια: Μαρία Μουρελάτου

Προγράμματα σε μεγαλογράμματη σειρά, σε γραφή Braille και Qr code
Προσβασιμότητα χώρου για ΑμεΑ
Διάρκεια: 60'

Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12€
Άνεργοι / Φοιτητές / ΑμεΑ / Συνοδοί αναπήρων: 8€
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6939308409

Χώρος: Θέατρο ΑΣΚΤ / Σχολής Καλών Τεχνών – Πειραιώς 256

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:

Website ΘΕΑΜΑ – www.distheater.gr

Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα του ΤΡΡ στην ομάδα ΘΕΑΜΑ