Όπως αναφέρουν αναλυτές, την ώρα που εκκρεμούν τρεις τουλάχιστον δικαστικές υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες φαίνεται ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα κληθεί να λογοδοτήσει, δεν θα τον συνέφερε να οδηγηθεί σε εκλογές με τις διώξεις να γίνονται στη μέση της προεκλογικής περιόδου. Προτιμά λοιπόν να φτάσει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες έχοντας στη φαρέτρα του το όπλο της δημοκρατικής νομιμοποίησης, μάλιστα για τέταρτη συνεχή φορά.

Σε μία μάλλον βιαστική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ανέφερε ότι «Θέλουμε καθαρή εντολή από το εκλεκτορικό σώμα, προκειμένου να συνεχίσουμε να οδηγούμε το Ισραήλ στον δρόμο που έχουμε διαλέξει». Δεν θεωρείται απίθανο πάντως οι εκλογές να οδηγήσουν σε μια βουλή που δεν θα απέχει ως προς τη σύνθεση από τη σημερινή.
 
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας είχε ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου, με δεδομένο ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τουλάχιστον μία από τις υποθέσεις στις οποίες εμφανίζεται να εμπλέκεται, αυτή που αφορά τον χρηματισμό Μέσου ενημέρωσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η θετική παρουσίαση του πρωθυπουργού.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η ισραηλινή αστυνομία είχε ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες για δωροδοκία σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της συζύγου του, με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να εξασφαλίσουν την ευνοϊκή μεταχείριση από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις που απέφεραν εκατομμύρια στον ιδιοκτήτη του ομίλου Bezeq, τον Σαούλ Έλοβιτς, που αποτελεί και προσωπικό φίλο του ισραηλινού πρωθυπουργού.