Το πρόσωπο που είχε περισσότερο συνδεθεί επικοινωνιακά με τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν πέθανε πριν από λίγες μέρες. Η χρονική απόσταση μέχρι η είδηση να φτάσει στα δυτικά Μέσα οφείλεται στη στάση ένοχης σιωπής που κράτησε ο επίσημος κινεζικός Τύπος. Παρότι ο θάνατός του συνέβη στις 13 Δεκεμβρίου, η είδηση μεταδόθηκε κυρίως από κινεζικά Μέσα του εξωτερικού. Ο λόγος είναι ότι βρισκόμαστε λίγο καιρό πριν από την τριακοστή επέτειο της εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να οξύνει τα πνεύματα εν όψει αυτής της επετείου.
 
Ο Γιουάν Μου ήταν εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης τότε και έμεινε στην ιστορία ως ο πολιτικός εκπρόσωπος που δήλωσε στον δημοσιογράφο Tom Brokaw του NBC ότι δεν υπήρξε κανένας νεκρός από τις ταραχές. Όταν ο δημοσιογράφος τον πίεσε, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν υπήρξαν νεκροί μέσα στην πλατεία. Ήταν μια στιγμή κατά την οποία ο Γιουάν Μου προξένησε διεθνές ενδιαφέρον και για την ακρίβεια διεθνή κατακραυγή. Στην πραγματικότητα βεβαίως η κυβέρνηση είχε ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών και, παρότι ο ακριβής αριθμός παραμένει αμφιλεγόμενος, τα θύματα ανέρχονταν σε εκατοντάδες. Ο ίδιος είχε δηλώσει λίγες μέρες νωρίτερα, στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης για τα γεγονότα, ότι τα θύματα ήταν μόνο 23 φοιτητές, προκαλώντας την οργή των πολιτών.
 
Πριν να αναλάβει κυβερνητικές θέσεις ο Γιουάν Μου ήταν δημοσιογράφος για περίπου 20 χρόνια, πρώτα σε διάφορες τοπικές εφημερίδες και μετά στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.