Στη διάρκεια μιας χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης ο Ντ. Τραμπ μίλησε μέσω video conference με στρατευμένους από όλα τα όπλα, που βρίσκονται στην Αλάσκα, το Μπαχρέιν και το Κατάρ.

«Δεν μπορώ να πω πότε θα λειτουργήσει πάλι κανονικά το κράτος. Μπορώ να σας πω ότι δεν θα λειτουργήσει μέχρι να αποκτήσουμε ένα τείχος, ένα φράχτη, όπως κι αν θέλουν να το ονομάσουν. Όμως το ίδιο είναι. Είναι ένα εμπόδιο προκειμένου να μη μαζεύονται στη χώρα μας».

Ανέφερε ότι θα είναι τείχος που μόνο αθλητής ολυμπιακού επιπέδου θα μπορεί να περάσει: «Αν δεν το αποκτήσουμε αυτό, απλώς δεν ξαναλειτουργούμε.Θα είναι πολύ ψηλό. Θα είναι δέκα μέτρα. Ένα μεγάλο μέρος του θα είναι δέκα μέτρα. Κάπου θα είναι χαμηλό. Αλλά σε κάποια σημεία θα είναι δέκα μέτρα». Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη χώρα είναι ντροπή. Τέλος πάντων, εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα»

Από την καθυστέρηση αυτή υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν περίπου 800.000 εργαζόμενοι, περισσότερο από το ένα τρίτο όσων εργάζονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι έχει τη στήριξη αυτών των εργαζομένων. Ανέφερε ότι επικοινωνούν μαζί του και του λένε να συνεχίσει μέχρι να βρεθεί η χρηματοδότηση για το τείχος.

Αυτό είναι κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνει το σωματείο τους. Όπως δήλωσε ο Τόνι Ρίρντον: «Οι εργαζόμενοι στο ομοσπονδιακό κράτος δεν θα έπρεπε να πληρώνουν οι ίδιοι το τίμημα για αυτή τη δυσλειτουργία. Αυτή η διακοπή είναι παρωδία. Το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δεν έχουν ανταποκριθεί στη στοιχειώδη υποχρέωσή τους να κρατήσουν τον κρατικό μηχανισμό σε λειτουργία».

Ο Ντ. Τραμπ περιέγραψε για ακόμη μία φορά τους μετανάστες ως εγκληματίες και διακινητές. Δεν έγινε όμως πιο συγκεκριμένος όταν του ζητήθηκε να αναφέρει λεπτομέρειες για ένα συμβόλαιο που ισχυρίστηκε ότι έχει υπογραφεί τη Δευτέρα, για την οικοδόμηση ενός μεγάλου μέρους του τείχους.

Σημειώνεται ότι την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιγράφει τους μετανάστες ως εγκληματίες, η συνοριοφυλακή ανέφερε ότι ένα 8χρονο παιδί από τη Γουατεμάλα πέθανε ενώ βρισκόταν υπό την ευθύνη τους ανήμερα την ημέρα των Χριστουγέννων, ενώ είχε προηγηθεί ο θάνατος ενός 7χρονου κοριτσιού.