Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το βράδυ της Τρίτης άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς, βάφοντας με μαύρο σπρέι και τις δύο πλευρές του μνημείου, το οποίο έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς, τους οποίους οι ναζιστικές δυνάμεις της κατοχής τον Μάρτιο του 1944 μετέφεραν και εξόντωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου.

Η μαρμάρινη πλάκα βρίσκεται στην οδό 15ης Μεραρχίας, στο σημείο όπου οι ναζί συγκέντρωσαν το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης πριν από τη μεταφορά του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από την εβραϊκή κοινότητα των 1.000 κατοίκων, μόνο οι 35 γύρισαν ζωντανοί από το στρατόπεδο συγκέντρωσης.  Το μνημείο αποκαταστάθηκε με τη συμβολή εθελοντών.

Ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής καταδίκασε το γεγονός και χαρακτήρισε ως ντροπή τη βεβήλωση του μνημείου που αποτελεί σημείο μνήμης των Καστοριανών Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και πρόσφεραν στον πολιτισμό και την οικονομία της πόλης.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως δεν θα δεχθούν καμιά μορφή εθνικιστικής μισαλλοδοξίας από τους νοσταλγούς του ναζισμού και καλεί τον δημοκρατικό κόσμο να αντιδράσει σε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις που αμαυρώνουν τη δημόσια ζωή.

«Δε θα ανεχθούμε καμιά μορφή εθνικιστικής μισαλλοδοξίας από τους νοσταλγούς του ναζισμού. Καταδικάζουμε απερίφραστα την βεβήλωση του Μνημείου ολοκαυτώματος των Εβραίων συμπολιτών μας οι οποίοι πέθαναν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δηλώνουμε πως δε θα ανεχθούμε καμιά μορφή εθνικιστικής μισαλλοδοξίας από τους νοσταλγούς του ναζισμού και δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε σκοτεινές σελίδες της ιστορίας.

Η συγκυρία της κρίσης μπορεί να ευνοεί την ανάδειξη ακραίων κινήσεων και την προβολή φασιστικών ιδεών. Εξίσου, όμως, ενισχυτικός παράγοντας είναι και η στάση σιωπής και απάθειας. Γι αυτό καλούμε τον δημοκρατικό κόσμο να αντιδράσει σε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις που αμαυρώνουν τη δημόσια ζωή και την ιστορική μνήμη του τόπου μας».