Γαλλία και Γερμανία συνεχίζουν να πιέζουν τη Ρωσία, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι 24 Ουκρανοί ναύτες που  συνελήφθησαν στις 25 Νοεμβρίου στον πορθμό του Κερτς, καθώς η Ρωσία θεώρησε ότι τα τρία πολεμικά πλοία στα οποία επέβαιναν, παραβίασαν τα σύνορα της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του France24, η Μέρκελ και ο Μακρόν απαίτησαν από την κυβέρνηση Πούτιν να τους αφήσει ελεύθερους, και να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση όλων των πλοίων από τον πορθμό του Κερτς. «Απαιτούμε ασφαλή, ελεύθερη και ανεμπόδιστη διέλευση για όλα τα πλοία από τα στενά του Κερτς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των παράνομα συλληφθέντων Ουκρανών ναυτών. Θα πρέπει και εκείνοι να μπορέσουν να βρίσκονται για τις επικείμενες γιορτές με τις οικογένειές τους».

Παράλληλα, συντάχθηκαν με τη γραμμή του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για παράβαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία στον πορθμό του Κερτς. «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και η χρήση στρατιωτικής δύναμης από τη Ρωσία στα στενά του Κερτς και οι καταχρηστικοί έλεγχοι στην Αζοφική Θάλασσα αποτελούν επίσης πηγή μεγάλης ανησυχίας για εμάς».

Ανακλήθηκε ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

Σημειώνεται ότι μετά τη σύλληψη των Ουκρανών ναυτών, ο Ποροσένκο είχε επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα αφήσει τη χώρα του έρμαιο στα χέρια της επεκτατικής βλέψης της Ρωσίας. Ο νόμος απαγόρευε στους άνδρες ηλικίας 16 – 60 ετών να βρεθούν σε ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, o Ποροσένκο ανακάλεσε την απόφαση του, μετά από διαβουλεύσεις με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας. «Αυτή είναι η κύρια απόφαση μου. Βασίζεται στην ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας στο κράτος και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία δεν έχει αλλάξει πολύ».