Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τον Φατίχ Πορτακάλ βαρύνουν υποψίες ότι «υποκίνησε ανοιχτά τη διάπραξη εγκλήματος», διότι διερωτήθηκε τη 10η Δεκεμβρίου, με μια σειρά αναρτήσεών του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αν οι Τούρκοι θα μπορούσαν να διαδηλώσουν όπως τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, εξήγησαν οι εφημερίδες H?rriyet και Milliyet.

   «Ελάτε, ας κάνουμε μια ειρηνική διαδήλωση εναντίον των αυξήσεων (των τιμών), τις αυξήσεις (στην τιμή) του φυσικού αερίου. Ελάτε, ας το κάνουμε. Θα ήμασταν ικανοί να το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο δημοσιογράφος, τις αναρτήσεις του οποίου παρακολουθούν πάνω από έξι εκατομμύρια χρήστες του Twitter.

   «Για τ' όνομα του Θεού, πείτε μου, πόσοι άνθρωποι θα έβγαιναν (στον δρόμο);», είχε διερωτηθεί εξάλλου ο Πορτακάλ κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.

   Αναφερόταν στους φόβους των Τούρκων όσον αφορά τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις, υπό το φως των βίαιων επεμβάσεων της αστυνομίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Ο Ερντογάν έχει επικριθεί για τη βαρβαρότητα της καταστολής των διαδηλώσεων του 2013 κυρίως.

   Οι τουρκικές αρχές εξέλαβαν αυτές τις φράσεις του δημοσιογράφου ως έκκληση να γίνουν διαδηλώσεις, εν μέσω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού στην Τουρκία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε πάνω από 25% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση και σε σχεδόν 22% τον Νοέμβριο.