Όπως μεταδίδει το NBC, στηριζόμενο σε πηγές του Κρεμλίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ευχετήρια  επιστολή του αναφέρει  ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν πάρει θέση κατά της Ρωσίας για τη συνθήκη INF. Οι ΗΠΑ έχουν υπογραμμίσει ότι θα αποχωρήσουν, καθώς η Ρωσία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της.

Ως απάντηση, ο Πούτιν είχε τονίσει πως αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συμφωνία θα πράξει το ίδιο και η Ρωσία, η οποία είναι έτοιμη να απαντήσει απέναντι σε κάθε είδους απειλή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πυρηνικό πόλεμο.

«Θυμίζω ότι η πρώτη πυρηνική βόμβα έπεσε από τις ΗΠΑ και όχι από τη Ρωσία, εμείς δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. Αυτό το έκαναν οι ΗΠΑ και μάλιστα αυτό είναι κάτι που αποκρύπτεται σε πολλά σχολικά βιβλία της Ιαπωνίας. Γράφεται ότι ήταν οι σύμμαχοι που έριξαν τη βόμβα. Ποιοι σύμμαχοι; Ναι, η Σοβιετική Ένωση ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά δεν ενημερωθήκαμε ποτέ. Πολλοί ειδικοί λένε πως ήταν αχρείαστο.

Αυτό έγινε από τις ΗΠΑ. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Εκτός αυτού, δεν είμαστε η μόνη χώρα με πυρηνικά. Τα «πυρηνικά κράτη» είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία. Κυρίως αυτές οι πέντε χώρες. Αυτό δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Πυρηνικά έχουν και χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ. Δεν είμαστε οι μόνοι. Όλες αυτές οι χώρες έχουν τέτοιου είδους όπλα, γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να έχει;

Ελπίζω να συμβεί ποτέ, αλλά θεωρητικά αν κάποιος επιχειρήσει να καταστρέψει τη Ρωσία, θα έχουμε έναν προφανή λόγο να απαντήσουμε στην απειλή. Ναι, θα πρόκειται για μια παγκόσμια καταστροφή, καταστροφή για όλο τον πλανήτη. Ωστόσο, είμαι πολίτης της Ρωσίας, είμαι ο ηγέτης του ρωσικού κράτους».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν αναφέρει στην επιστολή του προς τον Τραμπ ότι «οι σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να διασφαλιστεί η παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων ο Τραμπ είχε ακυρώσει συνάντησή του με τον Πούτιν, στο περιθώριο της G20 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, με φόντο τις εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, μετά από τη σύλληψη Ουκρανών ναυτών στον πορθμό του Κερτς . Η Ρωσία είχε αμφισβητήσει τους λόγους που επικαλέστηκε ο κ. Τραμπ για την ακύρωση της συνάντησης, παραπέμποντας στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ.