Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η νέα νομοθεσία, που είχε ψηφιστεί (με πλειοψηφία 91%) από το βιετναμέζικο κοινοβούλιο μέσα στο 2018 και από φέτος άρχισε πλέον να εφαρμόζεται, έχει ήδη επικριθεί από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που κατηγορούν το Βιετνάμ ότι μιμείται την αντίστοιχη διαδικτυακή πολιτική λογοκρισίας της Κίνας και καταπιέζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών.

«Με τις σαρωτικές εξουσίες που ο νόμος παραχωρεί στην κυβέρνηση για την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας, δεν απομένει πια ασφαλές μέρος στο Βιετνάμ όπου οι άνθρωποι να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με βάση τη νέα βιετναμέζικη νομοθεσία, εταιρείες όπως το Facebook και η Google υποχρεώνονται να παραδίδουν αμέσως όποια προσωπικά στοιχεία για τους χρήστες τους ζητηθούν από την κυβέρνηση, ενώ τις υποχρεώνει να ανοίξουν γραφείο αντιπροσωπείας στη χώρα, αν θέλουν να λειτουργούν σε αυτήν. Το πανίσχυρο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας έδωσε 12 μήνες περιθώριο στις τεχνολογικές εταιρείες στη χώρα για να συμμορφωθούν.