Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Τετάρτη την απόφασή της να διορίσει τρεις προσωρινούς διαχειριστές και μια επιτροπή εποπτείας, που θα αντικαταστήσουν το διοικητικό συμβούλιο της Banca Carige, στην προσπάθεια να διασωθεί η ιταλική τράπεζα. Σύμφωνα με του Financial Times, η τράπεζα απέτυχε τον Δεκέμβριο να στηρίξει την έκδοση μετοχών 400 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης των ιταλικών τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση.
 
«Η ΕΚΤ διόρισε του Φάμπιο Ινοσέντσι, Πιέτρο Μοντιάνο και Ραφαέλε Λένερ ως προσωρινούς διαχειριστές… επιφορτισμένους με τη διασφάλιση της σταθερότητας της (Carige)», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, όπως αναφέρουν οι Financial Times, που σημειώνουν πως η ιταλική Αρχή για την εποπτεία της τραπεζικής αγορά ανέστειλε τις συναλλαγές της τράπεζας για μία ημέρα, κατόπιν αιτήματος της τράπεζας. 
 
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την αποτυχία κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Πιέτρο Μοντιάνο και ο διευθύνων σύμβουλος Φάμπιο Ινοσέντσι. Ωστόσο, οι δύο άνδρες μαζί με τον νομικό Ραφαέλε Λένερ θα είναι αυτοί που ως προσωρινοί διαχειριστές θα αναλάβουν να σώσουν την τράπεζα, με τον τελευταίο να εργάζεται τόσο για την ιταλική ρυθμιστική αρχή, όσο και για την Τράπεζα της Ιταλίας. 
 
«Ήταν απαραίτητο να αναληφθεί δράση για τη σταθεροποίηση της διακυβέρνησης της και για την επιδίωξη αποτελεσματικών λύσεων για την εξασφάλιση της βιώσιμης σταθερότητας και συμμόρφωσης» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ. Σημειώνεται πως η κίνηση αυτή καταργεί τους ανεξάρτητους φορείς διαχείρισης και ελέγχου της Banca Carige, ενώ οι διαχειριστές θα υποβάλλουν εκ νέου αναφορά στην ΕΚΤ «συνεχώς», και θα αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν ότι «θα αποκατασταθεί η συμμόρφωση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως, μεγαλύτερος επενδυτής της Carige είναι η ιταλική οικογένεια Μαλακάλτσα που κατέχει ποσοστό 27,6% μετά την επένδυση άνω των 400 εκατ. ευρώ που έκανε για ένα μερίδιο που αξίζει 20 εκατ. ευρώ με τις σημερινές αγοραίες τιμές. Η ΕΚΤ, που εποπτεύει άμεσα τη 10η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα είχε ζητήσει από την Carige να ολοκληρώσει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσής της και να επιδιώξει τη συγχώνευσή της με μία ισχυρότερη τράπεζα. Η Carige φέρεται να είναι η τελευταία μεγάλη προβληματική τράπεζα της Ιταλίας, μετά τη διάσωση από τη Ρώμη της Monte dei Paschi di Siena το 2016 και τη μεταφορά στην Intesa Sanpaolo της διάσωσης δύο μικρότερων τραπεζών με έδρα το Βένετο.