Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέρχεται την Πέμπτη στις διαπραγματεύσεις με ηγέτες της ΕΕ, προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση. Θα συζητήσει με τους Μέρκελ, Τουσκ και Ρούτε, ευελπιστώντας ότι δεν θα πάρει και πάλι αρνητική απάντηση, τη στιγμή που προσπαθεί να συσπειρώσει τους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος .

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμυ Χαντ, δήλωσε ότι η Μέι θέλει να πετύχει μια μικρή πρώτη νίκη στις διαπραγματεύσεις, ώστε να φανεί ότι η Βρετανία δεν είναι παγιδευμένη στις ορέξεις των Βρυξελλών.

«Η Τ. Μέι είναι απολύτως ξεκάθαρη: Δεν πρόκειται να μείνει στα λόγια, θα συζητήσει επί του κειμένου που έχει νομική ισχύ. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει ότι το backstop (ο μηχανισμός ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ της Βρετανίας  και της Ιρλανδίας) είναι προσωρινό. Οπότε αυτό που συζητάμε είναι πολύ απλό. Θέλουμε να μας κάνουν συγκεκριμένο το τι ακριβώς σημαίνει προσωρινό, δεν ζητούμε κάτι καινούργιο». Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έβλαπτε τη δημοκρατία, ενώ τόνισε ότι θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές το να μην επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit.

Επιμένει στην αρνητική της στάση η ΕΕ

Ωστόσο,  η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να δώσουν κάτι παραπάνω στην Μέι. Αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε στους FT ότι για την ΕΕ το θέμα της διαπραγμάτευσης του Brexit έχει κλείσει.  «Όπως έχουμε πει πολλές φορές, το κείμενο συμφωνίας που έχουμε παρουσιάσει είναι η καλύτερη και η μόνη συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί. Δεν τίθεται ζήτημα νέας διαπραγμάτευσης, ενώ δεν έχει κανονιστεί κάποια συνάντηση για διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις υποστηρίζει σε άρθρο του στην Telegraph ότι η Τ. Μέι θα πρέπει να καθυστερήσει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, προκειμένου να αποκομίσει οφέλη για τη Βρετανία. «Όσο περισσότερο προετοιμαζόμαστε για να αποχωρήσουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τόσο πιθανότερη γίνεται μια καλή συμφωνία».

Πιέσεις από τους Εργατικούς

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Μέι πρέπει να σταματήσει τις καθυστερήσεις και να φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο, προκειμένου να μετρήσει την δύναμη που έχει εντός του κόμματος της.

«Η Βουλή (των Κοινοτήτων) πρέπει να τελειώνει με τη ψηφοφορία και να προχωρήσει προκειμένου να εξετάσει τις ρεαλιστικές εναλλακτικές. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία λογική εξήγηση για αυτήν την καθυστέρηση, εκτός του ότι η πρωθυπουργός δεν έχει πλέον τη στήριξη της κυβέρνησής της».

Υπενθυμίζεται ότι η Μέι έχει τρενάρει την ψηφοφορία για τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, παρά το ότι αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου.  Ο Κόρμπιν είχε δηλώσει μετά την ανακοίνωση της αναβολής της ψηφοφορίας πως «είναι απαράδεκτο να περιμένουμε σχεδόν έναν μήνα πριν προχωρήσουμε στην ψηφοφορία για ένα ζήτημα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας μας».