Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επιστολή – με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου – κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και εστιάζεται στις παράνομες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους “Μπαρμπαρός”.

«Οι προαναφερθείσες έρευνες συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, βάσει του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, οι σχετικές διατάξεις των οποίων έχουν από καιρό αποκρυσταλλωθεί στο διεθνές εθιμικό δίκαιο. Η Τουρκία δεν έχει καμία νομική υπόσταση να διεξάγει δραστηριότητες εξερεύνησης σε σχέση με τους φυσικούς πόρους του νησιού, χωρίς τη ρητή συγκατάθεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, όλα τα σεισμικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτών των παράνομων και μη εξουσιοδοτημένων ερευνών ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία», τονίζεται στην επιστολή.

Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος καταγγέλλει ότι στις 18 Οκτωβρίου, το ερευνητικό Τουρκικό κρατικό σκάφος “Barbaros Hayreddin Paşa” και τα υποστηρικτικά σκάφη συνοδευόμενα από Τουρκικά πολεμικά πλοία, ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες στις νοτιοδυτικές περιοχές της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων των θαλάσσιων τεμαχίων έρευνας υδρογονανθράκων 4 και 5.