Με την υπόθεση Novartis να επανέρχεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και με την επιτάχυνση των εξελίξεων στη διερεύνυση του σκανδάλου ξεκίνησε το νέο έτος, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαινιάζουν νέο γύρο εντάσεων. Στη σωρεία των δηλώσεων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την ανακοίνωση του κόμματος, προστέθηκε και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «υπονόμευση δημοκρατικών θεσμών», την οποία δημοσίευσε και στα αγγλικά, με την κυβέρνηση να του αποδίδει «πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση».
 

«Συνιστούμε στον κ. Μητσοτάκη ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη»

 
«Πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο κος Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο “Χριστοφοράκο” και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
 
«Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση του συνιστούμε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία “φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης», ενώ καταλήγει με ευχές: «Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!».
 
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δήλωση με την οποία βρέθηκε στο πλευρό της πλειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), που στο μεταξύ είχαν εκδόσει ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι η διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως προδικάζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, που ονομάτισε δικαστές και εισαγγελείς.
 
«Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα Κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα  Κράτος Δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας. Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν. Καλώ, τέλος, όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.
 
Μετά την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου προς τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της, η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε.
 
«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου, καταγγέλλει σήμερα δημοσίως την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή», σημειώνει η ΝΔ απαντώντας στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, και προσθέτει: «Καθώς αυτό δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολίτευση, έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει τη διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;».
 

«Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει το σεβασμό της κυβέρνησης»

 
Στο μεταξύ, η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πυροδότησε την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος υπογράμμισε πως η ελληνική Δικαιοσύνη έχει το σεβασμό της κυβέρνησης. Στην απάντησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδίδει θεσμική εκτροπή σε συγκεκριμένες οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες επικαλούνται «ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων».
 
Συγκεκριμένα, ο Μ. Καλογήρου κατ’ αρχάς αναφέρει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού της ελληνικής κυβέρνησης και αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών».
 
«Είναι εκείνη που μπορεί να εκτιμήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και η μόνη που μπορεί να αξιολογήσει ποιες ενέργειές της εξακολουθούν ή όχι να είναι αναγκαίες και ποιες εξ αυτών συμβάλλουν ή όχι αποτελεσματικά στο ως άνω έργο της, κρίνοντας πάντοτε με βάση το νόμο και τις ειδικές υπό διερεύνηση περιστάσεις, που μόνο η ίδια γνωρίζει» προσθέτει ο υπουργός. 
 
Είναι αυτονόητο, συνεχίζει ο Μ. Καλογήρου, ότι «οι εξελίξεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ακόμη και όσον αφορά σε εκείνες με μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω του κρίσιμου θεσμικά ρόλου που διατηρεί».
 
Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να λησμονείται από όσους μιλούν για “θεσμική εκτροπή” ότι ανεπίτρεπτη θεσμικά ενέργεια είναι η επιλεκτική ταύτιση συγκεκριμένων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων».
 
«Η πολιτική αυτή επιλογή εξυπηρετεί τη δημιουργία εντυπώσεων, λειτουργεί παρελκυστικά για τα αποτελέσματα του έργου της Δικαιοσύνης και δημιουργεί σύγχυση με σκοπό την πολιτική συγκάλυψη. Και ασφαλώς η στάση αυτή προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης και κυρίαρχα τη νοημοσύνη των πολιτών» καταλήγει ο Μ. Καλογήρου.
 
Προηγουμένως, η ΕΔΕ είχε προχωρήσει στην εξής ανακοίνωση, διαμαρτυρόμενη για τις δηλώσεις του Π. Πολάκη:
 
Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
 
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από Δικαστές και Εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (πχ προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους. Την ίδια στιγμή που  ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, Υπουργός της Κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό. Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη «συνεχίζεται».
 
Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου.
Η επίμαχη ανάρτηση του Π. Πολάκη:


 

«Φιλελεύθερη» εμπλοκή Λιάκου

 
Αξίζει να σημειωθεί πως δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» επιχείρησε να εμπλέξει τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, σε «σενάρια στοχοποίησης» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δημοσιεύοντας πως ο ίδιος φέρεται να ενημέρωσε τον Γιάννη Στουρνάρα πως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχεδιάζει τη στοχοποίησή του. 
 
«Το σημερινό δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας εμπεριέχει ευφάνταστα σενάρια και ως εκ τούτου δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού», τονίζει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Πιο συγκεκριμένα με τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Λιάκος διαψεύδει κατηγορηματικά ως «ευφάνταστα σενάρια» το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που αναφέρει στο πρωτοσέλιδό του ότι «πριν από δύο μήνες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος είχε ενημερώσει τον Γιάννη Στουρνάρα ότι ο Παπαγγελόπουλος σχεδιάζει την ενοχοποίησή του».
 

ΣΥΡΙΖΑ: Έξι ερωτήματα για Μανιαδάκη και Novartis προς τη ΝΔ

 
«Η ΝΔ δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis, θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση», επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου και τονίζουν πως «σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι η προϋπόθεση ώστε αυτή να ανταποκριθεί στο ρόλο της».
 
Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, απευθύνουν μια σειρά ερωτημάτων προς τη Νέα Δημοκρατίας, με αφορμή τους ισχυρισμούς του κ. Μανιαδάκη και θέτουν έξι σημεία προς συζήτηση υπογραμμίζοντας:
 
«Σύμφωνα με την κατάθεση που φέρεται να έχει δώσει στις αρχές ο κ. Μανιαδάκης και έχει διαρρεύσει στον Τύπο, προκύπτουν τα εξής:
 
1. Ο κ. Μανιαδάκης όταν βρισκόταν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, καθώς δεν είχαν προκύψει στοιχεία εναντίον του, είχε πει τα εξής:
 
  • Ότι ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Σαλμάς είχε ειδικό ρόλο στην τιμολόγηση φαρμάκων, ξεχωριστό γραφείο στον ΕΟΠΥΥ που έκανε ραντεβού με εκπροσώπους εταιρειών χωρίς παρουσία Συμβούλων και ότι είχε δει μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων στην εσωτερική τσέπη του μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής εταιρείας.
  • Ότι υπήρχαν σύμβουλοι υπουργών (τους οποίους κατονομάζει) που λειτουργούσαν ώστε να υπερτιμολογηθούν φάρμακα της Novartis και ότι αυτό είναι αδύνατον να μην το γνώριζε ο Άδωνις Γεωργιάδης
  • Εμπλέκει συγκεκριμένους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τους οποίους και κατονομάζει με το αποκαλούμενο Χάρβαρντ Πρότζεκτ το οποίο προκάλεσε εισαγωγή νέων φαρμάκων της Novartis στην αγορά και στο Σύστημα Υγείας
  • Καταγγέλλει ότι στελέχη της Νοβάρτις συμμετείχαν σε δεξαμενή σκέψης που είχε συγκροτήσει ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος βεβαίως εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι καμία σχέση δεν έχει με τη Νοβάρτις αποκρύπτοντας την παραπάνω “λεπτομέρεια”.
 
Η ΝΔ τότε τον χαρακτήριζε κουκουλοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως, όμως, δήλωσε ο ίδιος συμβούλευε τον Άδωνιη Γεωργιάδη και είχε σχέσεις με τον κ. Στουρνάρα. Με ποιους, όμως, άλλους υπουργούς της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είχε συνεργασία;
 
2. Όπως προέκυψε από την πορεία της έρευνας και από νεότερα στοιχεία ο κ. Μανιαδάκης ενδεχομένως έχει τελέσει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας και γι΄ αυτό του ασκήθηκε ποινική δίωξη και του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του μάρτυρα και επομένως εξ ορισμού του προστατευόμενου μάρτυρα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό ενώ δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να επιστρέψει αν του το ζητούσε η Εισαγγελία…
 
3. Το ερώτημα που προκύπτει σχετικά είναι αν λειτουργούσε ως ενδιάμεσος της εταιρείας με πολιτικά πρόσωπα για να επηρεάζει την τιμολόγηση των φαρμάκων. Εξάλλου την τελική ευθύνη της τιμολόγησης την είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί και όχι ο κ. Μανιαδάκης.
 
  • Ποια λοιπόν η σχέση του κ. Μανιαδάκη με τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στην υπόθεση Νοβάρτις;
  • Τον γνώριζαν;
  • Ήταν σύμβουλος τους;
  • Τι ρόλο ακριβώς διαδραμάτιζε στην τιμολόγηση των φαρμάκων;
 
4. Επειδή η ΝΔ γνωρίζει ότι ο κ. Μανιαδάκης ξέρει πολλά για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο και όπως αποδεικνύεται δεν είναι κουκουλοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα να τον καλύψει -γιατί άραγε;- ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες τον λοιδορούσε για όσα έχει καταθέσει.
 
5. Η ΝΔ προφανώς αποσιωπά το γεγονός ότι προσπάθησε να διαφύγει καθώς πλέον γνώριζε ότι ο ρόλος του στην υπόθεση θα αποκαλυπτόταν.
 
  • Γιατί αλήθεια προσπάθησε να διαφύγει ο κ. Μανιαδάκης;
  • Τι θέση παίρνει γι΄ αυτό η ΝΔ;
  • Θεωρεί ότι κακώς δεν διέφυγε;
  • Θεωρεί ότι κακώς του ασκήθηκε δίωξη;
  • Γιατί η ΝΔ απευθύνει δικονομικές ερωτήσεις προς την κυβέρνηση;
  • Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη;
  • Ο σεβασμός των θεσμών είναι αλά καρτ και όποτε μας βολεύει;
  • Γιατί η ΝΔ στοχοποιεί την κ. Τουλουπάκη για τις ενέργειές της;
  • Μήπως η ΝΔ από κεκτημένη ταχύτητα απευθύνει ερωτήσεις προς την κυβέρνηση επειδή εκείνη έχει συνηθίσει να δίνει εντολές για συγκεκριμένους δικονομικούς χειρισμούς;
 
6. Από πού και ως πού οι ερωτήσεις των εισαγγελέων για εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση συνιστούν πίεση;
 
  • Γνωρίζουν εκεί στην ΝΔ τι είναι μια ένορκη κατάθεση;
  • Γνωρίζουν τι είναι μια ανωμοτί κατάθεση;
  • Στην διάρκεια των καταθέσεων γίνονται ή δεν γίνονται ερωτήσεις προς τους μάρτυρες;
  • Το πρόβλημα λοιπόν της ΝΔ δεν είναι ότι γίνονται ερωτήσεις στον κ. Μανιαδάκη.
  • Το πρόβλημά της είναι ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και θα κάνει τα πάντα σε συνεργασία με τα εντεταλμένα μέσα ενημέρωσης, που έχουν αναλάβει εργολαβία την υπεράσπιση της, ώστε να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη.
  • Η ΝΔ δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης είναι η προϋπόθεση ώστε αυτή να ανταποκριθεί στο ρόλο της».
 

ΝΔ: Αναπάντητα ερωτήματα για τις καταγγελίες Ν. Μανιαδάκη

 
Σημειώνεται πως ερωτήματα προς την κυβέρνηση αναφορικά με την υπόθεση Novartis και τα όσα υποστηρίζει ο κατηγούμενος πλέον Ν. Μανιαδάκης κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης και η Νέα Δημοκρατία.
 
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:
 
«Από τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Νίκου Μανιαδάκη ο οποίος από προστατευόμενος μάρτυρας ξαφνικά μετεβλήθη σε κατηγορούμενο στην υπόθεση Novartis, προκύπτει μια σειρά σοβαρότατων ερωτημάτων: 
 
  • Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.
  • Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;
  • Ισχύει ή όχι ότι η εισαγγελία διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του; 
  • Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;
  • Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του;
 
Τα ερωτήματα αυτά οφείλουν να τα απαντήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ο νοών νοείτω… Θα επανέλθουμε».