Μιλώντας στο συνέδριο του CSU, όπου συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα μιας πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες της χώρας έχουν απηυδήσει με τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Έκανε λόγο για εξορθολογισμό του κράτους που θα οδηγήσει στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

«Πραγματικά  ελπίζω ότι θα υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα που έχει οδηγήσει σε στασιμότητα την ελληνική οικονομία, σε μαρασμό τη μεσαία τάξη και δυστυχώς στην ανάσχεση κάθε προοπτικής που έχει η Ελλάδα για ανάκαμψη.

Αυτό λοιπόν που προτείνω για την Ελλάδα είναι μια συμφωνία ανάπτυξης, εστιασμένη σε νέες επενδύσεις, εξορθολογισμό του κράτους που θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα και στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι κεντρική προτεραιότητα για την Ελλάδα μετά από μια κρίση που διήρκησε περισσότερα από δέκα χρόνια, με τους πολίτες να έχουν κουραστεί και να έχουν απηυδήσει με τις επιλογές του κ. Τσίπρα.

Είμαι πεπεισμένος ότι θέλουν ένα νέο ξεκίνημα και ελπίζω ότι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι τα τελευταία τρία χρόνια, θα έχει σύντομα την ευθύνη μιας νέας διακυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή».

«Να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα»

Δήλωσε ότι θα πρέπει να μπει τέλος στα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα σχετικά με τη Γερμανία και να υπάρξει νέα φάση στις ελληνογερμανικές σχέσεις στους οικονομικούς και στρατηγικούς δεσμούς, αλλά και στις γερμανικές επενδύσεις στη χώρα.

«Είναι σημαντικό να αφήσουμε πίσω μας στερεότυπα που υπάρχουν στην Ελλάδα για τη Γερμανία, αλλά συχνά και στη Γερμανία για την Ελλάδα. Η Καγκελάριος Μέρκελ θα επισκεφθεί την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Στήριξε την χώρα μας κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης περιόδου και έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου χρειάζεται πλέον να μιλήσουμε για το μέλλον. Ο στόχος μου είναι να αφήσουμε τα οδυνηρά χρόνια της κρίσης πίσω μας και να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί αξιοποιώντας τις δυνατότητές της.

Η πρώτη προτεραιότητα μου -θέλω να το επαναλάβω- είναι να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας, ώστε οι νέοι που είναι άνεργοι να βρουν δουλειά. Και να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν. Πολλοί από αυτούς μάλιστα ζουν στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Βαυαρία. Θέλω να τους προσφέρω την επιλογή να γυρίσουν στην Ελλάδα. Βρίσκομαι εδώ επειδή πιστεύω σε ένα σχέδιο για το μέλλον.

Η νέα φάση στις ελληνογερμανικές σχέσεις αφορά τους οικονομικούς και στρατηγικούς δεσμούς, τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και το πώς θα εργαστούμε από κοινού για να οικοδομήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον στην περιοχή των Βαλκανίων και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ΕΕ».

«Φρικτές οι εικόνες στα κέντρα υποδοχής»

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση του, καθώς παρά τα κονδύλια που έχουν δοθεί από την ΕΕ, η εικόνα στα κέντρα υποδοχής είναι φρικτές. Δήλωσε ότι με αλληλοκατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό στις ευαισθησίες όλων, μπορούμε να βρούμε λύσεις που είναι κοινά αποδεκτές.

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, θέλω να είμαι σαφής: ή Ελλάδα είναι το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις συζητήσεις για το πως πραγματικά η Ευρώπη θα προστατέψει τα σύνορα της. Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αποτύχει στο μεταναστευτικό. Ακόμη και οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής -παρά τα κονδύλια που έλαβε η χώρα- είναι φρικτές. Οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται απάνθρωπα, και αυτό είναι απαράδεκτο. Έχουμε μία συμφωνία με την Τουρκία η οποία δεν λειτουργεί επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν φροντίζει να επεξεργαστεί εγκαίρως τα αιτήματα ασύλου. Το  αποτέλεσμα είναι ότι δεν λαμβάνονται οριστικές αποφάσεις και ως εκ τούτου άνθρωποι συσσωρεύονται στα ελληνικά νησιά. Αυτή είναι μία πολιτική η οποία έχει ξεκάθαρα αποτύχει.

Όταν μιλάμε για μία Ευρώπη η οποία προστατεύει και διαχειρίζεται τα σύνορα της, κάτι το οποίο είναι κατ’ εμέ προϋπόθεση για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στην Ευρώπη, θέλω η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή τη συζήτηση. Ταυτόχρονα, υπάρχει η ανάγκη να μοιραστούμε τα βάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι λογικό να περιμένουμε από χώρες που έτυχε λόγω της γεωγραφικής τους θέσης να βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σηκώσουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος. Αλλά ελπίζουμε ότι με αλληλοκατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό στις ευαισθησίες όλων, μπορούμε να βρούμε λύσεις που είναι κοινά αποδεκτές. Συνεπώς, μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».