Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, που επικαλείται την Le Parisien, ο Συλβέν Φορ αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής συμβούλου επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

«Μετά από δυόμιση χρόνια ακούραστης εργασίας για τον πρόεδρο. Θέλω να επικεντρωθώ σε άλλα εργασιακά και προσωπικά σχέδια και κυρίως να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένεια μου. Η αίσθηση καθήκοντος και η απόλυτη αφοσίωση στις υπηρεσίες της Γαλλίας διακρίνουν τον Εμανουέλ Μακρόν και αυτό είναι κάτι που το έχει ανάγκη η χώρα, ειδικά τώρα που αμφισβητείται το συλλογικό μας μέλλον».

Σημειώνεται ότι από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου, τρεις υπουργοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση του. Την αρχή έκανε ο υπουργός Οικολογίας, Νικολά Ιλό, τον Αύγουστο. Ακολούθησαν η υπουργός Αθλητισμού Λόρα Φλεσέλ και τον Οκτώβριο παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ. Υπενθυμίζεται ότι Μακρόν μετρά 20 μήνες στη θέση του προέδρου της Γαλλίας.

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του

Ενώ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις των συνεργατών του, ο Μακρόν γίνεται όλο και λιγότερο αρεστός στους πολίτες της Γαλλίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 2 και 3 Ιανουαρίου για λογαριασμό των franceinfo και Figaro, δείχνει ότι το 75% των ερωτηθέντων (σε δείγμα 1.004 ανθρώπων) είναι δυσαρεστημένοι με τον Μακρόν.

Η αντιλαϊκή πολιτική του Μακρόν, αλλά και το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» είναι ο λόγος που η δημοτικότητα του Μακρόν συνεχίζει να υποχωρεί. Είναι ενδεικτικό ότι τον Απρίλιο το 59% δήλωσε δυσαρεστημένο μαζί του, σε σχέση με το 75% του σήμερα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, για το 54% των Γάλλων, η σημαντικότερη πολιτική προτεραιότητα είναι να εφαρμοστούν μέτρα για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη, καταγράφει η δημοσκόπηση. Σχετικά με τις κινητοποιήσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, το 55% θεωρεί πως οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν. Το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 66% στις 22 Νοεμβρίου και στο 54% στις 11 Δεκεμβρίου.