Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι έχει μιλήσει πάρα πολλές φορές πριν και μετά την έρευνα με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση σκανδάλου της Novartis και δεν τον θεωρεί ένοχο εκτός και αν αποδειχθεί το αντίθετο.

«Ως υπουργός Υγείας στο διάστημα που συνεργάστηκα με τον κύριο Μανιαδάκη, ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψη μου ότι πήρε λεφτά από την Novartis, ούτε ποτέ με συμβούλευσε να πάρω μια απόφαση υπέρ της Novartis. Ο κ. Μανιαδάκης ως καθηγητής δημόσιας υγείας ήταν σύμβουλος των υπουργών Υγείας από την εποχή του Σιαλμά μέχρι την εποχή του Κουρουμπλή. Στο διάστημα της θητείας μου είχε συμβουλευτικό ρόλο ως τεχνοκράτης, αλλά δεν είχε καμία εξουσία ούτε πήρε ποτέ κάποια απόφαση ο ίδιος.

Έχω μιλήσει με τον κύριο Μανιαδάκη πάρα πολλές φορές και πριν και μετά την έρευνα, είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μιλάω. Μου έλεγε ότι όλα αυτά είναι συκοφαντίες, ότι αυτός δεν είναι εμπλεκόμενος πουθενά. Είμαι υπέρ του τεκμηρίου της αθωότητας, κανένας δεν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο».

Ευθείες βολές σε Τουλουπάκη

Παράλληλα, δήλωσε ότι προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τη στάση της Ελένης Τουλουπάκη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αν η εισαγγελέας κατά της διαφοράς γνώριζε πως ο Ν. Μανιαδάκης είναι εμπλεκόμενος στην υπόθεση και τον χαρακτήριζε μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, τότε έχει παραβιάσει τον νόμο, σε αδίκημα πολύ βαρύτερο της παθητικής δωροδοκίας για το οποίο κατηγορείται ο Ν. Μανιαδάκης.

Δεν έχω γνώση για το αν ο κύριος Μανιαδάκης ήταν προστατευόμενος μάρτυρας. Αν ήτανε, αν δηλαδή αποδειχθεί ότι τα δημοσιεύματα είναι αληθινά, τότε έχουμε κάτι που κατά τη γνώμη μου υπερβαίνει κατά πολύ το σκάνδαλο Novartis αυτό καθαυτό καθώς θα έχουμε παραβίαση του νόμου από την εισαγγελέα κυρία Τουλουπάκη διότι έχουμε παραβίαση του νόμου σχετικά με το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Ο κύριος Μανιαδάκης στην προστατευόμενη μάρτυρα κυρία Κελέση, στην τρίτη από τους τρεις, αναφέρεται ονομαστικά ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση Novartis.

Αυτό λέγεται κατάχρηση εξουσίας από τη μεριά της κυρίας Τουλουπάκη και τιμωρείται από 10 έως 20 χρόνια. Αν η κυρία Τουλουπάκη γνώριζε ότι ο κύριος Μανιαδάκης είναι εμπλεκόμενος στην υπόθεση και τον χαρακτήριζε μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, τότε έχει παραβιάσει τον νόμο, σε αδίκημα πολύ βαρύτερο της παθητικής δωροδοκίας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εγώ θα προβώ σε νομικές και πολιτικές ενέργειες. Το άρθρο του νόμου λέει ότι αν δεχόμαστε να γίνεται μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος κάποιος που είναι εμπλεκόμενος σε μια υπόθεση, τότε αυτός για να γλιτώσει τις ποινικές συνέπειες που ενδεχομένως φοβάται, μπορεί να κατηγορεί οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο στο μέλλον. Αν ο Μανιαδάκης ήταν πράγματι προστατευόμενος μάρτυρας, η εισαγγελέας διαφθοράς έχει παραβιάσει τον νόμο».

Οι εξηγήσεις που ζητά το Μαξίμου

Μιλώντας στον Blue Sky την ίδια μέρα, ο Α. Γεωργιάδης δήλωσε ότι ήξερε τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων,  ενώ τόνισε ότι τρία εμπλεκόμενα με το σκάνδαλο πρόσωπα χρησιμοποιήθηκαν από την Ε. Τουλουπάκη προκειμένου να σπιλωθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία ζητά από τη ΝΔ και τον αντιπρόεδρο της εξηγήσεις. Συγκεκριμένα, το Μαξίμου ρωτά τον Α. Γεωργιάδη για τους λόγους που συνέχισε να συναντιέται με τον Ν. Μανιαδάκη από τη στιγμή που γνώριζε το όνομα του, επισημαίνοντας πως πρέπει να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Γεωργιάδης σε σειρά συνεντεύξεων αυτοαποκαλύπτεται και με τις δηλώσεις του γεννά κρίσιμα ερωτήματα στα οποία δυστυχώς για τον ίδιο θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.

Στις 2 Ιανουαρίου ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά: «Έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές με τον κύριο Μανιαδάκη και πριν την έρευνα και μετά την έρευνα. Ο κ. Μανιαδάκης είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μιλάω».

Λίγο αργότερα, βγήκε στην τηλεόραση του Blue Sky όπου δήλωσε : «Βεβαίως και ξέραμε τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων. Όλους τους ξέρουμε».

Ο κ. Γεωργιάδης και η ΝΔ οφείλουν μετά τα παραπάνω να δώσουν  απαντήσεις:

1) Γιατί, ο κ. Γεωργιάδης, εφόσον γνώριζε τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ο ίδιος είπε, άρα και του κ. Μανιαδάκη, αντί να κρατάει αποστάσεις τη στιγμή που και ο ίδιος είναι εμπλεκόμενος στην υπόθεση, επεδίωκε επαφές και συναντούσε τον προστατευόμενο μάρτυρα, που τον είχε μάλιστα κατηγορήσει ότι χρηματιζόταν ;

2) Εφόσον αποκάλυψε ότι συναντούσε συχνά τον κο Μανιαδάκη παρότι βρίσκονταν σε καθεστώς προστασίας, οφείλει τώρα να αποκαλύψει και το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

Τι ακριβώς του ζητούσε ; Τι ακριβώς συζητούσε μαζί του ;

3) Και τέλος να πει ξεκάθαρα ο κος Γεωργιάδης, εάν κατά τις συνομιλίες αυτές είχε λάβει γνώση ή αν κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο συμμετείχε στο σχεδιασμό της απόπειρας διαφυγής του κου Μανιαδάκη από τη χώρα; Αν δηλαδή γνώριζε ή συμμετείχε στην προσπάθεια του διωκόμενου για δωροδοκία να γίνει νέος Χριστοφοράκος.

Περιμένουμε στοιχειωδώς πειστικές απαντήσεις τόσο από τον κ. Αντιπρόεδρο όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.

Θα επανέλθουμε.

Η νέα κόντρα Γεωργιάδη – Πολάκη

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Πάυλος Πολάκης, επιτέθηκε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, καθώς ο τελευταίος είχε χαρακτηρίσει ένοχο για εσχάτη προδοσία κατά του πολιτεύματος του Π. Πολάκη όταν ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα τη φωτογραφία του Ν. Μανιαδάκη. Τον χαρακτήρισε «λαμόγιο της ακροδεξιάς», τονίζοντας ότι έχει κάθε λόγο να φοβάται για τις εξελίξεις της υπόθεσης.

Ο Α. Γεωργιάδης απάντησε ότι είναι φυσικό να γνωρίζει τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς η Εισαγγελία απέτυχε να τους προστατεύσει. Τόνισε πως δεν είπε τα ονόματα των άλλων δύο μαρτύρων και κάλεσε τον Π. Πολάκη να αποδείξει τα όσα ισχυρίζεται.