Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι το σκάνδαλο Novartis έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στο παλιό πολιτικό σύστημα, που είναι πρόθυμο να επινοήσει τα πιο ακραία επιχειρήματα για να προστατέψει τον εαυτό του από την ολική του κατάρρευση. Τόνισε με νόημα ότι δεν είναι τυχαία η στάση της Νέας Δημοκρατίας.

«Η υπόθεση Νοβάρτις είναι πράγματι ένα τεράστιο σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις καθώς προξένησε στο ελληνικό δημόσιο τεράστια οικονομική ζημία για την οποία την πολιτική ευθύνη έχουν αναμφίβολα οι αρμόδιοι Υπουργοί της αντίστοιχης περιόδου. Γι' αυτό δεν αμφιβάλλει ούτε μπορεί να αμφιβάλλει κανείς. Το θέμα είναι να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί και παράνομες πράξεις ώστε να προκληθεί το ζημιογόνο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης και εκτιμώ ότι επειδή ακριβώς αγγίζει τον πυρήνα του παλιού συστήματος εξουσίας προκαλεί αντιδράσεις σπασμωδικές, αντιδράσεις που προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών.

Είναι προφανές ότι το παλιό πολιτικό σύστημα θα κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο και θα επινοήσει τα πιο ακραία επιχειρήματα για να προστατέψει τον εαυτό του από την ολική του κατάρρευση. Και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ερμηνεύονται οι αντιδράσεις και η ρητορική της Νέας Δημοκρατίας και του κου Μητσοτάκη. Και όσο για τη σκευωρία για την οποία με ρωτάτε ειδικά να σας θυμίσω ότι όσοι Υπουργοί ή πολιτικά στελέχη που κατηγορήθηκαν τα τελευταία χρόνια για παράνομες πράξεις μίλησαν για σκευωρία τελικά καταδικάστηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη ή προφυλακίστηκαν. Τελευταίο παράδειγμα η υπόθεση Παπαντωνίου».

Αιχμές για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Παύλο Πολάκη, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς δεν καταδικάζουν τους Μησοτάκη, Σαμαρά και Γεωργιάδη που απειλούν και καθυβρίζουν εκπροσώπους της Δικαιοσύνης.

«Νομίζω ότι εδώ η υποκρισία περισσεύει και τηρούνται εξόφθαλμα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο υπουργός Υγείας δεν δικαιούται να εκφράζει τη γνώμη του ή να θέτει ερωτήματα για την πορεία υποθέσεων για τις οποίες ο ίδιος έχει προσκομίσει στοιχεία στην δικαιοσύνη αλλά ο κος Μητσοτάκης, ο κος Σαμαράς, ο κος Γεωργιάδης δικαιούνται να κατηγορούν ονομαστικά δικαστές και εισαγγελείς λέγοντας ότι αποτελούν εκτελεστικά όργανα της κυβερνητικής σκευωρίας, δικαιούνται να τους μηνύουν, να τους απειλούν, να τους καθυβρίζουν.

Αυτό για κάποιον περίεργο λόγο δεν θεωρείται προσπάθεια παρέμβασης στην δικαιοσύνη αλλά νόμιμος και θεμιτός πολιτικός λόγος που σέβεται το κράτος δικαίου και τους συνταγματικούς θεσμούς. Σας το είπα και προηγουμένως όμως: οι πολίτες έχουν νοημοσύνη και κατανοούν ότι εδώ κινητοποιείται ένα ολόκληρο μπλοκ της παλιάς εξουσίας με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσει σύγχυση ώστε να συγκαλύψει την υπόθεση αυτή».

«Υπερπολλαπλάσια αύξηση στους μισθούς των νέων εργαζόμενων»

Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί σημαντικής αύξησης του κατώτατου μισθού, ισχυρίστηκε πως θα είναι το πρώτο εμβληματικό βήμα σε μια μακρά πορεία ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων και έκανε λόγο για υπερπολλαπλάσια αύξηση στους μισθούς των νέων εργαζομένων.

«Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω σε καμία περίπτωση αποφάσεις που θα ληφθούν στην βάση μιας νομοθετημένης διαδικασίας που περιλαμβάνει την πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, την απόφαση της υπουργού Εργασίας και την συναφή έγκριση του Υπουργικού συμβουλίου.

Αυτό που μπορώ σε κάθε περίπτωση να σας πω όμως είναι ότι η αύξηση αυτή θα είναι το πρώτο εμβληματικό βήμα σε μια μακρά πορεία ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων. Και πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι θα συνοδευτεί και με την κατάργηση του υποκατώτου μισθού πράγμα που σημαίνει ότι για αρκετές χιλιάδες νέους εργαζόμενους η αύξηση θα είναι υπερπολλαπλάσια»