Με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και να φωτογραφίζουν επί της ουσίας το τέλος της κυβερνητικής συμμαχίας μεταξύ του κόμματός τους και των ΑΝΕΛ, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει το κόμμα του Πάνου Καμμένου, που έχει προαναγγείλλει συνεδρίαση των οργάνων του για την προσεχή Τετάρτη, αλλά και αυτή του κάθε στελέχους ξεχωριστά. 
 
«Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα, ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε» δήλωσε τη Δευτέρα η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, ενώ έπεται και αυτή της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος του Πάνου Καμμένου. 
 
Ακόμη, μιλώντας στο ρ/σ Real FM, η υφυπουργός απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση πως «Όχι δεν έχω μιλήσει και μάλιστα ακριβώς επειδή δεν μπορούσα να μιλήσω μαζί του, του έστειλα κάποιο email γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ακούσει και τη δική μου άποψη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η οποία είναι ξεκάθαρη. Καταρχήν όταν θα έρθει αυτό το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών αυτό που εγώ θέλω είναι να μπορέσω να το αναγνώσω. Θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση, εκτός και εάν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον πρωθυπουργό».
 
«Κάθε βουλευτής και κάθε υπουργός αποφασίζει κατά συνείδηση. Και εάν έχει πράξει σωστά ή λάθος θα κριθεί στην πορεία και θα αναλάβει την ευθύνης της όποιας επιλογής του… Σαφέστατα υπάρχει η αντίθεση των ΑΝ.ΕΛ. για να συμπεριληφθεί το όνομα “Μακεδονία” στην ονομασία, δεν είναι όμως μόνο αυτό, είναι πολλά άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να υπάρχουν μέσα στη συμφωνία. Γι' αυτό θεωρώ εγώ προσωπικά ότι καλό είναι η συμφωνία αυτή να αξιολογηθεί στο σύνολο της και τότε μόνο θα μπορεί κανείς να κρίνει εάν αυτή η συμφωνία είναι προς το συμφέρον ή όχι της χώρας» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει θέμα άρσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
 

«Θα είναι δώρο για μένα η διαγραφή μου από τους ΑΝΕΛ»

 
Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος «προκάλεσε» τον Π. Καμμένο να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, επαναλαμβάνοντας την απόφασή του να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής με αφορμή τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την παραμονή Πρωτοχρονιάς.
 
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε παρουσία πολλών άλλων βουλευτών και σκοπός της ήταν να του ευχηθεί για τη νέα χρονιά. Ξεκαθάρισε επίσης ότι με καμία δική του ενέργεια δεν θα συντελούσε στο να πέσει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν δώρο για μένα να με διαγράψει ο Πάνος Καμμένος».
 
Παράλληλα τόνισε ότι θα παραδώσει την έδρα του αφού ψηφίσει πρώτα στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν έκρυψε τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφει προς τον Α. Τσίπρα. «Είχε κόσμο, τον είδα, έχουμε μια καλή σχέση. Ήταν μια ευκαιρία να τον δω, λειτουργεί πολύ θετικά για την χώρα. Δεν το έχω κρύψει, τρέφω πολύ μεγάλη εκτίμηση στον πρωθυπουργό».
 
Λίγο αργότερα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επανήλθε μιλώντας στο ρ/σ News247, διαφωνώντας δημόσια με τον Πάνο Καμμένο και αναφορικά με το πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά και των χαρακτηρισμών που του απέδωσε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.
 
«Διαφωνώ με τον Πάνο Καμμένο που χαρακτήρισε ολετήρα τον Νίκο Κοτζιά» δήλωσε ο Θ. Παπαχριστόπουλος, επαναλαμβάνοντας πως θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ διέψευσε πως η πλευρά Καμμένου αντέδρασε σε προηγούμενες δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως «ο Πάνος Καμμένος δεν με πήρε ποτέ τηλέφωνο, για να εκφράσει κάποια δυσαρέσκεια».
 

Οι υπόλοιποι ΑΝΕΛ

 
Την ίδια ώρα, και ενόψει της συνεδρίασης των οργάνων του κόμματος, ολοένα και ξεκαθαρίζουν τη στάση τους τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, ενώ παραμένουν μερικά ερωτηματικά. Ο Κώστας Ζουράρις έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά ούτε και θα ρίξει την κυβέρνηση, ενώ η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, δεν έχει πάρει δημόσια θέση. Ωστόσο, για την τελευταία αυξάνουν οι πληροφορίες που την θέλουν να μην ακολουθεί την ενδεχόμενη «έξοδο» του Π. Καμμένου. 
 
Γρίφος παραμένει και η στάση που θα τηρήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, ενώ ήδη εκτός ΑΝΕΛ έχει τεθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, που εμφανίζεται να συντάσσεται με την κυβερνητική πλειοψηφία. Για την υφυπουργό Άμυνας, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά σημειώνεται πως αναμένεται να ακολουθήσει τον Π. Καμμένο στις αποφάσεις του. 
 
Τη θέση πως η κυβέρνηση «χάνει τη δεδηλωμένη» διατύπωσε τη Δευτέρα ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».
 
Κατά τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, ο αριθμός των 151 βουλευτών «δεν θα βρεθεί – και ας γίνει σαφές στους ακροατές – γιατί ένας βουλευτής που αποτελεί τη συντριπτική μειοψηφία της ΚΟ των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία αλλά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Θεοχαρόπουλο, και τους βουλευτές του Ποταμιού». Υποστήριξε, δε, ότι «δεν τίθεται θέμα ερώτησης αν η Κουντουρά ή ο Ζουράρις θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχετε ακούσει καμία τέτοια δήλωση αυτών των βουλευτών;».