Όπως μεταδίδει το Αljazeera, απέτυχε η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Γκαμπόν από στρατιωτικούς που κατέλαβαν τη Δευτέρα τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Γκαμπόν και ανακοίνωσαν  τη δημιουργία ενός «Εθνικού Συμβουλίου Αποκατάστασης».

Ωστόσο, η κυβέρνηση κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο και να συλλάβει τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών. Δύο από τους συνεργάτες του σκοτώθηκαν. Οι πραξικοπηματίες είχαν τονίσει πως πρέπει να αναλάβουν τα ηνία της χώρας γιατί ο πρόεδρος Αλί Μπόνγκο Οντίμπα στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα «επιβεβαίωσε ότι είναι αδύναμος και δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει τις ευθύνες της χώρας».

Ο Οντίμπα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και από τον Νοέμβριο βρίσκεται στο Μαρόκο. Σημειώνεται ότι η οικογένεια του Οντίμπα κυβερνά τη χώρα από το 1967, ενώ ο ίδιος ανέλαβε χρέη προέδρου από το 2009 που πέθανε ο πατέρας του. Η επανεκλογή του το 2016 είχε συνοδευτεί με σκιές βίας και νοθείας.

Ο γκαμπονέζος δημοσιογράφος Αντουάν Λόσον, δήλωσε ότι εκτός του στρατού της χώρας, ούτε οι πολίτες στήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος. «Οι πολίτες είναι φοβισμένοι. Όταν οι νεαροί στρατιωτικοί τους κάλεσαν να κατέβουν στους δρόμους και να στηρίξουν το πραξικόπημα,, κανείς δεν το έκανε γιατί ήταν φοβισμένοι».

Η Γαλλία που κυβερνούσε επίσημα την Γκαμπόν από το 1885 έως το 1960 και διατηρεί δύναμη 300 στρατιωτών στη χώρα, καταδίκασε την απόπειρα. «Η σταθερότητα της Γκαμπόν μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με κάθε σεβασμό στις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας», ανέφερε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.