Σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην κυβέρνηση εκφράζουν τη βεβαιότητα πως η πλειοψηφία των 151 ψήφων εντός κοινοβουλίου είναι εξασφαλισμένη, τόσο αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και «για οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία».
 
«Για την υπερψήφιση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει ευθύνη σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και για τους βουλευτές ώστε να λυθεί ένα ζήτημα που έχει ταλανίσει τη χώρα από δεκαετίες» μεταφέρει ακόμα το ίδιο δημοσίευμα για την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για το νέο έτος, κατά την οποία προέδρευσε ο Αλέξης Τσίπρας. 
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία εκτίμηση πως η κυβέρνηση «έχει πετύχει σε πολύ σημαντικούς στόχους όπως η έξοδος από τα μνημόνια και η σταθεροποίηση της οικονομίας, και η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα σημαντική πολιτικά και κοινοβουλευτικά, καθώς εκτός από το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών θα τεθούν θέματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία με την Εκκλησία, η αύξηση του κατώτερου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η επιδότηση του ενοικίου».
 
Ωστόσο, παρά τη βεβαιότητα που εκφράζεται, αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN το βράδυ της Τρίτης, αλλά ανακοινώθηκε πως η συνέντευξη αναβλήθηκε. Τελικά θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα αργότερα, την Τετάρτη, πιθανώς για να έχουν πραγματοποιηθεί οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων των ΑΝΕΛ, που έχουν ανακοινωθεί για το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. 
 
«Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια… Η υποκρισία στο μεγαλείο της» ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας σε γραπτή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απαντώντας στις εγκλήσεις της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας «Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας».
 

Δηλώσεις βεβαιότητας

 
Στο μεταξύ, την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τις πολιτικές εξελίξεις μεταφέρει και πλήθος στελεχών της, με αρκετά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές να εκφράζουν την βεβαιότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
 
«Δεν τίθεται σε αμφισβήτηση ούτε η λειτουργία ούτε και η δεδηλωμένη της κυβέρνησης» δήλωσε στον ρ/σ Αθήνα 984 η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη σε ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ίδια έκανε λόγο για δέσμευση του Π. Καμμένου να μην ρίξει την κυβέρνηση και να μην υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της. 
 
«Συνεπώς με βάση αυτή τη δήλωση, που θεωρώ ότι είναι επίσημη και ισχύει, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση ούτε η λειτουργία της κυβέρνησης ούτε και η δεδηλωμένη», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως «εάν η αντιπολίτευση αμφισβητεί αυτή την πραγματικότητα, ιδού η Ρόδος. Σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει τη δυνατότητα, αν το κρίνει να κάνει πρόταση μομφής».
 
«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία προαναγγελία της ολοκλήρωσης -τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες- της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» δήλωσε στο ρ/ «Στο Κόκκινο 105,5» ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης το πρωί της Δευτέρας, προβλέποντας πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης. Ακόμη, συνέστησε «από την στιγμή που διαφαίνεται ότι είναι προ των πυλών η ολοκλήρωση της κυβερνητικής συνεργασίας, το καλύτερο και για τις δύο πλευρές θα ήταν αυτό το πολιτικό “διαζύγιο” να ολοκληρωθεί με έναν ήρεμο, ώριμο και πολιτισμένο τρόπο», ενώ εκτίμησε «αυτή την στιγμή υπάρχει η πλειοψηφία για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών».
 
«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ πρόσθεσε πως η πλειοψηφία στη Βουλή αντιλαμβάνεται πως η Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της χώρας, και ιδίως της βόρειας Ελλάδας στα Βαλκάνια.
 
«Μπορεί να ανακτηθεί η κυβερνητική συνοχή και να βρεθεί μία δεδηλωμένη με διαφορετική σύνθεση. Στα χρόνια της κρίσης είδαμε κυβερνητικές συνθέσεις και πλειοψηφίες που δεν τις είχαμε δει προηγουμένως στα χρόνια της Μεταπολίτευσης» δήλωσε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης στην ΕΡΤ3, ενώ τη βεβαιότητά του εξέφρασε και ο Νίκος Φίλης. «Η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη» τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας μιλώντας στον Alpha, καλώντας παράλληλα τον Κ. Μητσοτάκη, αν έχει πρόβλημα ας κάνει πρόταση δυσπιστίας.