Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuractiv, σε ερώτηση που δέχθηκε αξιωματούχος της Κομισιόν σχετικά με την εκτίμηση Σημίτη για νέα προσφυγή της Ελλάδας στον ESM, απάντησε πως η Ελλάδα δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο. «Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να απαντήσουμε σε σχόλια. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τον Αύγουστο το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας. Η θέση της στην καρδιά της ΕΕ και της Ευρωζώνης είναι διασφαλισμένη».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Κ. Σημίτης είχε υποστηρίξει ότι «τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα οδηγήσουν σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέα προσφυγή της Ελλάδας από τον ESM.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, δήλωσε ότι η καθημερινή πορεία της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύει πως δεν τίθεται ζήτημα νέου δανεισμού. «Η χώρα μας δεν πρόκειται να μπει σε τρίτο πρόγραμμα, ούτε να προσφύγει στον ESM. Η απάντηση δίνεται καθημερινά μέσα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από τις τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ΕΕ».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε λόγο για ηχηρό ευρωπαϊκό χαστούκι στις εγχώριες Κασσάνδρες.