Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αφού ταξίδεψε το Σαββατοκύριακο στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, ο απεσταλμένος, Μάρτιν Γκρίφιθς, συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία με κορυφαία στελέχη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την εδραίωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός η οποία συνήφθη τον Δεκέμβριο στη Σουηδία και αφορά ιδίως το λιμάνι στην πόλη Χοντάιντα.

Από αυτό το λιμάνι διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται στην Υεμένη και το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών που εισάγονται στη χώρα, όπου η Σαουδική Αραβία επενέβη στρατιωτικά το 2015 επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών στο πλευρό της κυβέρνησης κι εναντίον των Χούυι, τους οποίους το Ριάντ θεωρεί πιόνια του Ιράν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ανακωχή γενικά τηρείται αφότου τέθηκε σε ισχύ, την 18η Δεκεμβρίου. Ο Γκρίφιθς ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει ξανά τα αντιμαχόμενα μέρη γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πιθανόν στο Κουβέιτ περί τα τέλη του μηνός. Ο ίδιος θα παρουσιάσει την έκθεσή του για τις προσπάθειές του αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ θα ενημερώσει επίσης το Σ.Α. αύριο για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη.

Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό των θυμάτων του πολέμου στην Υεμένη, η τρέχουσα φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015, με την επέμβαση της συμμαχίας υπό το Ριάντ. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, αναφερόταν σε 10.000 νεκρούς και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους. Οργανώσεις αρωγής ωστόσο εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος: κάποιες έχουν κάνει λόγο για 57.000 νεκρούς, ανάμεσά τους τουλάχιστον 2.500 παιδιά.